Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Знайти роботу тепер ще складніше? Кого активно шукають українські роботодавці

Українські підприємці розповіли, що зараз відбувається на ринку праці в Україні та які проблеми гальмують розвиток підприємств та економіки

Фото: Unsplash

Що відбувається на ринку праці в Україні

Фото: Unsplash

На ринку праці в Україні спостерігається дефіцит кваліфікованих кадрів. Що й не дивно, адже українці масово виїжджали за кордон через повномасштабну війну з Росією. Зараз через відтік робочої сили економічна активність підприємств перебуває на низькому рівні.

Про це йдеться в опитувані Національного банку України (НБУ).

Так, станом на зараз роботодавці пропонують роботу спеціалістам з інструментами:

  • слюсарям з ремонту колісних транспортних засобів;
  • пекарям;
  • столярям;
  • малярам тощо.

Підприємці також зізналися, що розвитку їхнього бізнесу заважають збереження значних ризиків безпеки та руйнування виробничих потужностей окремих підприємств. А ще:

  • логістичні обмеження експортерів;
  • звуження інвестиційного попиту;
  • відновлення зростання цін на пальне.

Водночас зазначається, що бізнес готовий скоротити кількість працівників. Так, 15% опитаних компаній повідомили, що у їхньому штаті незабаром поменшає людей.

Однак це явище не стане трендовим на ринку праці. Адже одразу 77% компаній планують зберегти чисельність свого персоналу на поточному рівні. А 8% будують плани щодо свого розширення.

Завдяки яким професіям українцям вдасться розбагатіти

Кожен з нас мріє не залежати від зарплати, витрачати гроші на будь-які забаганки та ніколи не знати, що таке фінансова нестабільність. Однак мало кому вдається втілити ці мрії у реальність. Втім, нещодавно чат-gpt зібрав кілька сфер, де українцям точно платитимуть більше, ніж достатньо.

Інформаційні технології (IT). Не переживати стосовно грошей можна програмістам, розробникам, спеціалістам з інформаційної безпеки та представникам інших IT-професії, які часто-густо мають високий рівень доходу.

Медицина та охорона здоров'я. Мова про лікарів, хірургів, стоматологів та інших медичних фахівців. Саме вони, як правило, заробляють достатньо.

Фінанси. На доволі високі прибутки мають шанс фінансові аналітики, інвестиційні банкіри та адвокати у сфері корпоративних фінансів.

Інженерія. Інженери в різних галузях, такі як інженери-будівельники, електротехніки, механіки та інші можуть мати хорошу оплату праці.

Більше про це читайте у нашому матеріалі.

Раніше ми писали, кому в Україні надають додаткову відпустку. Також ми пояснювали, хто з українців незабаром зможе працювати дистанційно.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.