Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деяким українцям можуть дозволити працювати дистанційно, але є одна умова

Для забезпечення батьків сприятливими та зручними умовами праці необхідно доповнити законодавство

Фото: Unsplash

В українців може з'явитися нова причина працювати дистанційно

Фото: Unsplash

Вже тривалий час школярі відвідують уроки дистанційно або навчаються за змішаною схемою. Така система приносила чимало незручностей батькам під час пандемії коронавірусної інфекції, а після лютого 2022 року стала традиційною для України. Щоб батькам було простіше поєднувати роботу з вихованням, народні депутати пропонують доповнити законодавство.

Для цього вони зареєстрували законопроєкт на сайті Верховної Ради.

Автори ініціативи впевнені, що багато українців не мають змоги перебувати на робочому місці, якщо вдома дистанційно навчається дитина. Звісно, онлайн-відвідування вимушене, але виправдане з точки зору безпеки.

Регулювання ситуації можливе шляхом доповнення положення Кодексу законів про працю України новим випадком, що дозволяє співробітнику перевестися на роботу з дому. Іншими словами, одному з батьків можуть дозволити дистанційно виконувати робочі обов’язки за умови, що вдома навчається підліток чи дитина до 14 років.

"Законопроєкт спрямований на створення сприятливих умов роботи для батьків, чиї діти навчаються дистанційно у закладах загальної середньої освіти. При цьому, працівнику гарантується збереження розміру заробітної плати", – йдеться у пояснювальній записці.

Документ надали до ознайомлення 23 жовтня, тож про винесення на розгляд парламенту мова поки не йде. Для набуття чинності законопроєкт повинен ще пройти два голосування у Верховній Раді.

Недоліки та переваги дистанційної роботи

Раніше ми розповідали про кілька проблемних нюансів, які супроводжують людей на дистанційній роботі. Виявляється, працювати з дому – це не завжди приємно та легко, оскільки передбачає:

  • недосконале робоче середовище;
  • проблеми з ефективністю;
  • сповільнення кар'єрного зростання.

Щодо першого, то мова про можливості, які здатен створити роботодавець. Комфортне та безпечне середовище, технічні засоби, ергономічне робоче місце, стабільний зв’язок, електропостачання, навіть укриття під час повітряних тривог – всім цим добром забезпечує керівництво. Вдома ніхто, окрім вас самих, не допоможе облаштувати досконалий простір.

Також чимало роботодавців скаржаться на погану ефективність працівників на дистанційці. Дослідники цього питання впевнені, що лише в офісі чи іншому приміщенні, в оточені колективу, народжуються креативні та ефективні рішення.

Ті українці, які вже звикли ходити на роботу, не встаючи з ліжка, виділяють деякі позитивні особливості подібної організації. Наприклад, вони запевняють, що в дистанційці приваблює гнучкий тайм-менеджмент, відсутність дрес-коду, широкі географічні можливості працевлаштування, свобода пересування для вирішення побутовий чи особистих питань.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що шукати роботу за кордоном тепер безпечніше та розповідав, що заборонили посередникам. Також ми повідомляли, в яких країнах Європи вчителі отримують найбільші зарплати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.