Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ринок праці в Україні: скільки робочих місць втрачено через війну

Розповідаємо, як вторгнення Росії вплинуло на ринок праці в Україні

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Україна через війну втратила 2,4 млн робочих місць

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Повномасштабна війна в Україні зробила різкий негативний вплив на економіку країни та ринок праці.

Про це йдеться у доповіді МОП (спеціалізованої установи системи ООН).

Так, за оцінками Міжнародної організації праці, зайнятість у 2022 році буде на 15,5% (2,4 млн робочих місць) нижче за рівень 2021 року.

Водночас, цей прогноз не такий низький, як квітнева оцінка МОП, невдовзі після початку війни. Тоді прогнозувалася втрата 4,8 млн робочих місць.

"Позитивна зміна є наслідком зменшення кількості територій України під окупацією або з активними бойовими діями. Однак це часткове відновлення ринку праці є скромним і дуже крихким. Велика кількість внутрішньо переміщених осіб і біженців, які шукають роботу в Україні та інших країнах, посилює проблеми та, ймовірно, створить тиск на зниження заробітної плати", – йдеться у звіті.

За оцінками звіту, 10,4% загальної довоєнної робочої сили країни зараз є біженцями в інших країнах. Цю групу в 1,6 мільйона переважно складають жінки, багато з яких раніше працювали в сферах освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення.

Нещодавнє опитування показало, що наразі 28 відсотків опитаних українських біженців знайшли найману чи самостійну роботу у своїх приймаючих країнах.

"Наслідки війни відчуваються на ринках праці сусідніх країн, що може призвести до політичної дестабілізації та дестабілізації ринку праці в цих країнах. Далі, в Центральній Азії та в усьому світі, вони відображаються у вищих і більш нестабільних цінах і зростанні продовольчої безпеки та бідності", – сказано у звіті.

Чи планують роботодавці масово скорочувати людей

За сім місяців війни Росії проти України майже 40% компаній скоротили певну кількість персоналу. Ще 2% підприємств та організацій взагалі припинили свою діяльність. На період війни третина компаній призупинила набір співробітників.

Попри поступове відновлення ринку праці після повного падіння наприкінці лютого 2022 року, кількість вакансій залишається досі меншою, порівнюючи з довоєнним періодом.

Як показує опитування українських компаній, у найближчі півроку планують скорочення персоналу майже 7% підприємств та організацій. 14,5% компаній передбачають з високою ймовірністю застосування цього непопулярного методу оптимізації витрат найближчим часом.

Раніше ми також розповідали, які професії мають високий попит для дистанційної роботи.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.