Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

На поступки роботодавцю: до чого безвихідь примушує українців заради роботи

Рівень доходів під час повномасштабної війни впав майже у всіх, і в багатьох випадках при пошуку роботи доводиться поступатися в питанні зарплат

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Рівень зарплат дуже впав з початку повномасштабної війни

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В деяких регіонах України роботодавці пропонують вищу оплату праці, але подекуди рівень зарплат дуже низький. І навіть якщо люди не вважають її гідною, деякі з них погодяться навіть на такий дохід.

Про це йдеться у новому дослідженні кадрового порталу grc.ua. Розповідаємо, наскільки українці задоволені зарплатами і хто готовий піти на гірші умови заради роботи.

Деякі не мають доходів, тому готові поступатися

Раніше аналітики порталу провели опитування щодо зарплат під час війни, в ході якого з'ясувалося, що 40% втратили роботу і взагалі не мають доходу. 28,7% людей скоротили зарплату. При цьому у 20,5% виплати лишились на тому ж рівні, а 4,5% взагалі їх підняли.

Але незадоволення рівнем прибутків досить високе. 25,7% опитаним працівникам категорично не подобається їхня зарплата, бажали б кращого ще 28,5% людей.

"У нинішню кризу ринок праці увійшов вже у ослабленому стані. Попередній складний період, викликаний пандемічними обмеженнями, теж відбився на зарплатах українців. Під час коронакризи відбувалися як скорочення персоналу, так і скорочення заробітних плат. Відтак, у січні – на початку лютого 2022 незадоволеність рівнем доходів була теж високою. Зазначали повну незадоволеність сумою щомісячної компенсації за працю 32% спеціалістів, помірну незадоволеність – 37% опитаних", – пояснили аналітики.

Через таку ситуацію і попри незадоволеність люди готові йти на поступки і отримувати меншу зарплату. Адже головне – аби взагалі була робота.

Скільки людей готові знизити планку

Зараз на ринку праці велика конкуренція, оскільки безробітних багато, а вакансій пропонують в рази менше. Тому якщо не йти на поступки, місця взагалі можна не отримати. У зв'язку з цим 8% опитаних заявили, що готові на будь-який рівень зарплати. Ще дві третини людей готові на зниження, але різного ступеня. При цьому 37,2% працівників не готові поступатися.

Найбільше тих людей, які готові знижувати зарплату, але не більше, ніж на 15%. Як зазнають аналітики, вони опитали 2 600 людей з усіх регіонів України, які є фахівцями різних галузей.

Хто готовий проміняти офіс на роботу руками

Раніше ми розповідали про інше дослідження, згідно з яким робочою професією готові заволодіти 35% людей, що втратили роботу. Ще 26,1% не проти "попрацювати руками" для додаткового заробітку. Працювати люди готові на таких посадах:

  • пекар;
  • кухар;
  • майстер з манікюру;
  • масажист;
  • кондитер або пекар;
  • швачка;
  • електрик;
  • будівельник;
  • автомеханік;
  • столяр;
  • вантажник.

Сайт Pro Гроші вже писав, які є три сфери, в які найчастіше йдуть українці і заробляють до 45 тис. грн. А також розповідав про поради для працевлаштування людей без досвіду.

    google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

    Стрічка новин

    Дивитися всі

    Ексклюзив редакції

    Колаж: Дар'я Давиденко
    Кар'єра

    Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

    Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

    Дивитися всі
    Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.