Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Дива не станеться? Що буде з нашими грошима до кінця цього року

Люди вже пристосувалися до нових воєнних умов, але чого слід чекати від долара, цін та зарплат до нового року

Фото: Уніан, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Очікується, що інфляція до кінця року прискориться до 30%

Фото: Уніан, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Під час воєнного стану рівень заробітків та витрат українців змінився, як і підхід до заощаджень. Інфляція щомісяця прискорюється, і тепер кожен хвилюється, що буде з нашими грошима.

Ми поговорили з фінансовим аналітиком Олексієм Кущем і дізналися про три основні аспекти, які можуть змінитися до нового року і які стосуються фінансового стану кожного.

Чого чекати від курсу долара і цін


Станом на 25 жовтня офіційний курс долара в Україні зафіксований Національним банком і становить 36,56 грн/долар. У банках це 39,85 грн/дол. (купівля) та 40,60 грн/дол. (продаж). Не надто відрізняється ситуація на чорному ринку – 39,93 грн/дол. та 40,15 грн/дол. відповідно.

Власне аналітик каже, що курс гривні до долара протягом наступних двох місяців буде більш-менш стабільним. І цьому сприятиме міжнародна фінансова допомога від західних країн. І понад 42-43 грн за долар курс далі рости не буде.

Міжнародна допомога, яка надається в доларах та євро, стабілізує валютні резерви Національного банку і, відповідно, внутрішній валютний ринок. Тому в принципі девальвація ще буде, але повільна. Не буде різких якихось рухів. Тобто, можна брати курс 40 гривень за долар і чекати, що девальвація буде в межах 5%.
Олексій Кущ

Олексій Кущ

Економіст та аналітик центру "Об'єднана Україна"

Рівень інфляції також поступово зростатиме. За даними НБУ, у вересні цього року вона прискорилась до 24,6% у річному вимірі. У місячному вимірі відносно серпня ціни зросли на 1,9%. Так, Кущ каже, що до кінця року ми досягнемо приблизно 30% інфляції.

В принципі ціни будуть зростати, найбільше це буде стосуватися соціальних товарів та послуг. Комунальні тарифи зафіксовані, тому тут зростання не буде. Ціни на пальне теж більш-менш на врівноваженій точці знаходяться. А от продукти, наприклад, овочі, можуть дорожчати через енергетичний фактор. Хліб, м'ясо і таке інше, – зауважив аналітик.

Тому в цьому випадку витрати українців збільшаться. Але одночасно доходи рости у більшості не будуть.

Чого чекати від зарплат, і що змінює ситуація на фронті


За прогнозом міністерки економіки Юлії Свириденко, рівень безробіття до кінця 2022 року досягне 30%. І цей показник досить високий. Людям, які втратили роботу через війну, зараз складно знайти нове місце. Бо на ринку праці не вистачає вакансій, щоб забезпечити роботою охочих.

Але Кущ каже, що навіть в тих людей, які збережуть роботу, із зарплатою не все буде гаразд. Частину працівників компанії змушені перевести на неповний робочий тиждень, ще великій частині урізали зарплати.

Звичайно, що зростання зарплат буде серйозно пригальмоване, особливо на тлі енергетичної кризи. Бо багато підприємств будуть або зупиняти роботу, або консервувати виробництво на період зими, чи суттєво його скорочувати. Бо є віялові відключення електроенергії, від яких страждає виробничий процес. Тому скоріш за все буде суттєве скорочення промисловості і сектору послуг, – пояснив Кущ.

Експерт додав, що цей прогноз робиться з розрахунку, що до нового року в Україні триватиме гаряча фаза воєнних дій. І навіть якщо будуть значні успіхи української армії, навіть якщо завтра ЗСУ звільнять Херсон, то це не вплине на ситуацію в енергетиці, в промисловості чи на інфляцію.

Кардинальні зміни вже будуть тоді, коли війна взагалі буде завершена. От тоді можна буде казати, що ми опинимося в іншій реальності. Тобто, поки триватиме війна, ми будемо в такій же ситуації, в якій перебуваємо зараз, – наголосив експерт.

Отже, ситуація на фронті не надто впливатиме на економічні показники, і українцям слід налаштуватися на те, що за збереження теперішніх умов за листопад-грудень особливих змін не буде.

Як грамотно планувати витрати


Раніше ми спілкувались з експерткою Вірою Фостяк про фінансовий план родини. Його має складати кожна сім'я, яка прагне оптимізувати свої витрати й легко та швидко зібрати гроші на різні фінансові цілі. Є декілька етапів його складання. Починати треба з аналізу: протягом кількох місяців потрібно вписувати усі витрати кожного члена родини, щоб зрозуміти, скільки й на що грошей витрачається.

Далі, залежно від можливостей, треба прописувати фінансові цілі. А згодом і інвестувати. Читайте, як грамотно вести фінансовий план, як заощаджувати та що робити з грошима підлітків у сім'ї.

Також з іншою експерткою ми розбиралися, як правильно вести сімейний бюджет. Дізнавайтеся і про те, чи повернуться коли-небудь ціни на пальне до довоєнного рівня.

А більше про економічні прогнози читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.