Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці знову їдуть до Польщі – яку роботу та зарплату там пропонують

Кількість українців за кордоном росте, відповідно зростає попит на пошук роботи, тож розповідаємо, ким можна працювати в Польщі

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Яку роботу пропонують українцям в Польщі

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Від початку війни з Росією велика кількість українців переїхали до Польщі та намагаються влаштуватись на роботу. З другої половини вересня зацікавленість роботою у Польщі росте, але напливу працівників наразі немає.

Про це повідомляє Міграційна платформа EWL.

Яку роботу пропонують українцям

У жовтні до Польщі виїхало українців більше, ніж повернулося до України – в середньому на 3-5 тисячі в день. Частіше виїжджають жінки працездатного віку, які шукають роботу в європейських країнах.

"Жінки їдуть саме працювати, а не у пошуку безпечного притулку, бо часто залишають дітей вдома, щоби заробити. Найбільше жінок виїжджає з Центральної та Західної України", – повідомляє Марцін Колодзейчик, директор міжнародної рекрутації Міграційної платформи EWL.

Наразі в Європі високий сезон виробництва на підприємствах, і роботодавці мають для українців різні пропозиції роботи. Майже 80% українців обирають для роботи Польщу, тому що ця країна є більш зрозумілою у плані роботи, також вона культурно близька для українців. У багатьох громадян є знайомі чи родичі, які вже мали досвід роботи у Польщі, та можуть дати пораду. Близько 10% українців їде працювати у Чехію, а решта відправляється на пошуки заробітку в Німеччину, Голландію, Румунію та в інші європейські країни.

У Польщі просту фізичну роботу пропонують українцям, які не знають польської мови та не мають досвіду роботи. Частіше такі вакансії можна знайти на промисловому виробництві, у сфері логістики та e-commerce, яка наразі активно готується до різдвяних свят і Black Friday.

Також роботу пропонують на підприємствах харчової та переробної промисловості, автомобільної галузі, які поступово пожвавлюються після пандемії, саме там пропозицій багато для жінок.

"Для жінок ця робота буде під силу, а базовим навичкам вчать безпосередньо на підприємстві", – говорить Марцін Колодзейчик.

В середньому за фізичну працю в Польщі можна заробити 3,5-6 тисяч злотих (28-48 тисяч гривень). Після 24 лютого понад 430 тисяч новоприбулих українців знайшли роботу в Польщі.

Раніше ми розповідали, як знайти доступне житло в Польщі. Також ми писали, як українців дурять з роботою за кордоном. Більше про закордонне життя читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.