Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як легко прийти в IT без технічної освіти: досвід людини, яка з нуля будує кар'єру і має високу зарплату

Людина, яка з освітою журналіста майже рік працює у сфері IT і вже досягла кар'єрного зростання, розповіла про те, наскільки просто увійти в цю сферу та скільки в ній насправді роботи для не айтівців

Колаж: Pro Гроші/Дарія Давиденко

В IT робота знайдеться для різних спеціалістів, але що для цього треба робити

Колаж: Pro Гроші/Дарія Давиденко

Коли ринок праці завмер після початку повномасштабного вторгнення росіян в Україну, багато спеціалістів залишились без роботи. Частині працівників почали затримувати та скорочувати зарплати, комусь довелося на час зупинити роботу й чекати, поки ситуація покращиться. Але на тлі всіх цих проблем певну стабільність показувала IT-сфера. Кількість вакансій після 24 лютого 2022 року не впала до нуля, як в деяких галузях, а рівень зарплат залишався найвищим на ринку і деякий час взагалі не падав.

Так, IT для багатьох є мрією. Але деякі охочі бояться увійти в цю сферу через страх, що немає відповідних технічних знань, а вчитися вже пізно. Проте не програмуванням єдиним. Редакція Pro Гроші поспілкувалася із дівчиною, яка взагалі не маючи досвіду роботи і здобуваючи журналістську освіту отримала роботу в IT компанії й за 9 місяців пішла на підвищення.

Читайте нашу розмову з Олесею Демаш, яка нині обіймає посаду Shift Lead в одній з українських IT-компаній, про те, як вона здобула цю роботу, про вимоги та бонуси, зарплати і все, що треба людині, яка не бувши айтівцем хоче працювати в IT.

Далі розмова ведеться від першої особи.

IT потрібне не лише кодування


Мені 21 рік. Я вчусь на політичного журналіста. До цієї роботи у мене був один несерйозний підробіток, але по факту в IT це моя перша офіційна робота. Спочатку я прийшла на позицію агента з клієнтської підтримки, а тепер моя посада називається Shift Lead.

Якщо перекласти українською, це начальник зміни. Я працюю у клієнтській підтримці, і моя задача – дивитися, щоб зміна проходила гладко, аби не було пропущених дзвінків, чатів, щоб люди працювали, були онлайн, а не пішли кудись. Також, можливо, допомагаю агентам, якщо їм не зрозуміло, як вирішити ту чи іншу ситуацію. Інколи допомагаю на чатах і дзвінках, якщо дуже великий потік клієнтів, щоб не було пропущених дзвінків, і щоб всі користувачі залишилися задоволеними. Основна задача – слідкувати за порядком, щоб все було точно і чітко.

Якщо говорити про технічну сторону... Коли юзери кажуть, що в них кнопка не працює, то я лише можу це передати далі. Але це зовсім не про програмування, написання кодів. Це взагалі ніяк не пов'язано. І, відповідно, знань, навчання чи курсів у мене ніяких не було.

Саме у моїй компанії близько 80% посад – для людей, які не займаються програмуванням. Оскільки ми — клієнтська підтримка, ми опрацьовуємо вже готовий продукт, а не займаємось розробкою. Є деякі посади, на яких знання технічної складової дуже допомагає, але не є обов'язковим.

Я побачила, що дуже великий відсоток у всіх компаніях займають посади, які не потребують знання кодування. Це, наприклад, відділ PR, маркетингу, HR, також є юридичні чи фінансові питання. Їх дуже багато, і тут теж не потрібне знання техніки. І тому потрапити в IT набагато легше, ніж здається багатьом.

Знайти роботу просто – в Instagram


Я сиділа й гортала рекомендоване в Instagram. І мені трапилась таргетована реклама цієї вакансії. Там була яскрава картинка і короткий опис вимог до кандидатів: знання англійської і досвід спілкування з людьми. Я якраз планувала шукати роботу, але це було під час зимової сесії. Зрозуміла, що зараз це буде не варіант, але коли сесія закінчиться, і якщо вакансія ще буде відкрита, то спробую. Тому я зберегла собі цей пост і потім вже після сесії до нього повернулась. Вакансія ще була актуальна, і я відгукнулась на неї.

Далі були етапи співбесід, яких багато. Конкретно на мою посаду їх було 3. Але також цього літа я проходила співбесіду на іншу посаду в іншу компанію, і там таких етапів було 5, що і є найбільш поширеним. Отже, це співбесіда з рекрутером, потім тестове завдання. Далі співбесіда з безпосереднім керівником, потім співбесіда з CEO. І якщо все вдається, останній етап – Bar Raising. Це співбесіда з людиною, яка не дотична до твоєї посади взагалі, і з якою ви, можливо, не будете перетинатися, але вона топменеджер в цій же компанії.

Коли ти вже пройшов усі попередні етапи, це означає, що ти підходиш за Hard Skills, тобто за професійними навичками. А Bar Raising допомагає обрати кандидатів, які найкраще підійдуть до твоєї компанії за Soft Skills. Тобто, ця людина оцінює, наскільки ти підходиш під цінності компанії, як з тобою буде працювати іншим, наскільки ви і компанія дивитеся в один бік. Це останній етап, й багато і світових, і українських IT-компаній його мають. Щоб обрати не просто кращих спеціалістів в технічному плані, а щоб обрати однодумців, які дійсно робили би внесок у компанію.

Насправді велика помилка багатьох – не звертати увагу на Soft Skills, на емпатію... Хоча це величезна складова роботи, і дуже багато компаній на це дивляться. І в принципі мені це дуже допомогло і отримати свою першу посаду, і отримати підвищення. Бо Hard Skills можна навчитися, і тебе готові вчити. Бо вони розуміють, що не всі народжуються програмістами й експертами, а якщо тебе можна навчити – це величезний плюс. Але треба це показувати. Тому шукають не лише крутих технічних спеціалістів, а й людей, які готові розвиватися.

Єдине, чого мені бракує, це знань з фінансових питань, наприклад. Ми працюємо з банківськими системами, і з цим було важкувато. Я довго цьому вчилася й досі вчуся: щоразу якісь деталі, нюанси дізнаюся. Технічної складової теж іноді бракує. Основу мені дали, щось пояснили, але знову ж технічна складова – це моя зона росту, але не мінус. І тому просто намагаюся уважно ставитися до таких питань і вчитися, питати в колег або щось дізнаватися самостійно.

Підвищення можливе, а часом дуже неочікувано


У нас є різні рівні: молодший, середній і старший спеціаліст. І в нас в компанії раз на пів року відбувається перегляд твого рівня й зарплати. Нещодавно у мене якраз мав би бути перегляд, і я могла стати середнім спеціалістом. Але так сталося, що з'явилось вакантне місце на позицію Shift Lead, я пройшла конкурс і отримала цю посаду.

Це дуже незвичний досвід, для мене особливо. Тому що це моя перша робота, і я не очікувала такого різкого підвищення. Знала, що кар'єрний зріст можливий, але не думала, що він можливий аж настільки. Бо це потребує величезної довіри і з боку компанії, і впевненості у моїх силах.

Що для чого потрібно було? Я просто завжди працювала на совість. Тобто, ніколи не перекидала свої обов'язки на когось іншого, не зливала свою роботу, і так далі. Бо це, як на мене, нечесно, і, насправді, це дуже видно.

У нас гарно дають фідбек: щомісяця отримуєш якісь оцінки, з тобою проводять зустрічі. Я користувалася цим по максимуму. Якщо казали, що тут помилка, тут краще зробити отак, завжди прислухалася і просила поради, і таким чином покращувала роботу, що теж дуже цінується. Крім того, постійно запитувала, можливо, навіть те, що не потрібно було знати агентам. І таким чином мене помітили, помітили мою зацікавленість і вмотивованість.

Фото: Unsplash

До того ж допомагають навички, про які ти і не думав. Бо під час співбесід були різні задачки на бізнес-питання. Моє навчання було пов'язане з піаром, стратегіями, але оскільки це було для університету, я думала, що це несерйозно. Але насправді цими співбесідами і завданнями вони відкрили в мені здатність до стратегічного мислення і креативність у вирішенні таких от проблем, які постають перед бізнесом. Це теж важливо використовувати, яку посаду б ти не займав.

У IT багато технічних спеціалістів, але дуже мало людей, які вміють керувати іншими. І такі спеціалісти дуже цінуються на ринку. Далі в компанії мені відкриті багато посад, зокрема керівних, де ти можеш допомагати своїм менторством. Є професіонали, які вирішують технічні питання, але якщо неприємний колектив, є конфлікти, то працювати стає неможливо, і думати про технічну складову важко. Тому добрі 50-60% роботи займають не ці питання, а питання співпраці з людьми.

Такі зарплати пропонують мало сфер


Назвати суму своєї зарплати я не можу, але це дійсно набагато більше, ніж на інших якихось посадах. Якби я починала працювати за професією, стільки б не заробляла. І в інших професіях не завжди можливий такий стрімкий зріст і частий перегляд зарплат. Все залежить від тебе: якщо працюєш, викладаєшся, то все буде.

Рівень зарплат один з вищих на ринку праці, і основне, це те, що є велика можливість розвивати його далі й далі. Чого, можливо, немає в інших сферах. Бо в IT складно назвати стелю, тобто, максимум, який ти можеш отримувати. На певних посадах в нас прописані якісь максимуми, але ти завжди можеш перейти на посаду вище, і вони зростуть.

Тому головне – працювати і приносити користь, тоді буде хороша зарплатня. IT-ринок дійсно хороший і цікавий в цьому плані, чим і приваблює. Просто багато хто не розуміє, що для того, аби отримувати таку зарплату, треба і працювати на совість, на користь. Просто так ніхто платити не буде. І мене це теж приваблює: ти отримуєш те, що заслужив, а не те, що відсидів з 9:00 до 18:00 на роботі.

Раніше ми вже розповідали про "біль" бухгалтерів нового покоління, а також про що мовчать молоді вчителі і чого чекають найбільше.

Інші розповіді фахівців із різних сфер про їхню роботу читайте у нашій спецтемі "Робота за покликанням".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.