Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Стоси паперів, літри кави та боротьба з чергами – щиро про "біль" бухгалтерів нового покоління

Сучасна бухгалтерія досі не вийшла за межі усталених уявлень про нудну сидячу роботу

Колаж: Pro Гроші/Дарія Давиденко

Плюси та мінуси роботи бухгалтером у сучасному, механізованому світі

Колаж: Pro Гроші/Дарія Давиденко

У більшості людей, які не зіштовхуються безпосередньо з бухгалтерською діяльністю, існує уявлення про професію з наративами, насадженими давніми фільмами, розповідями старшого покоління тощо. Вважається, що професія нудна, закостеніла, архаїчна, а всі обов’язки працівників зводяться до перебирання папірців та асоціюються зі словами "зарплата" чи "звіт".

Але в сучасному світі робочий день бухгалтера настільки активний та непередбачуваний, що вибивається зі стандартних рамок. Варто непосвяченій людині зіткнутися з повсякденною роботою представників цієї професії, як стає зрозуміло, наскільки вона модернізована під нинішні реалії.

Вінничанка Юлія Шимко – із когорти нового покоління бухгалтерів, на плечах яких лежить завдання осучаснення діяльності (запровадження технологічних новинок, механізація буденних операцій). Вона встигла змінити кілька місць роботи за майже 6 років професійного розвитку, і може розповісти про виклики перед молоддю.

В інтерв’ю Pro Гроші пані Юлія висловила власне бачення майбутнього своєї діяльності, чим залюбки поділилася з читачами.

Далі розповідь ведеться від першої особи.

День, розписаний по хвилинах

Робота починається стандартно – о 9 годині ранку. Опустимо деталі стосовно часу на дорогу, бо це індивідуально в кожної людини. Але після початку робочого дня варто забути про всі перешкоди, які можуть порушити графік бухгалтера. Адже кожна хвилина – на вагу золота. Завжди здається, що в добі достатньо годин для здійснення запланованого. На жаль, співробітникам бухгалтерії такий підхід до організації не знайомий.

На столі – чашка чаю або кави. Комп’ютер ввімкнено за 15 хвилин до офіційного початку роботи, відкрита головна програма, так звана зброя – "1С -Бухгалтерія". Є кілька годин, щоб підготувати низку паперів для податкової. Потім, залежно від конкретних обов’язків, день ділиться на пасивний або активний. В другому випадку потрібно запастися терпінням, щоб відвідати потрібні установи, передати всі документи, отримати підписи/печатки, оформити заяви тощо. Не варто забувати про постійні кілометрові черги…

Звучить не надто цікаво, згодна. Проте скільки соціальних зв’язків можна завести під час цих мініподорожей! Сидячи за комп’ютером, дізнатися новини й плітки, познайомитися з новими людьми, скинути кілька кілограмів врешті-решт, неможливо.

Спробувати встигнути все за одну поїздку

Це нормально, коли бухгалтер планує на час виїзду з робочого місця декілька справ. Навіть якщо вони максимально не споріднені. Зокрема, після податкової треба встигнути побувати у банку та здійснити платежі. І взагалі на зворотному шляху забігти у кожне відомство, щоб не втрачати час даремно. І лише після повернення до кабінету приходить згадка про згаяну обідню годину.

До речі, не рідко доводиться перекушувати на ходу. Живучи у великому місті, коли потрібна контора може розташовуватися якомога далі від вашої локації, дуже складно оптимально вирахувати час на дорогу, аби встигнути до фіксованого обіду. Нагадую, працівникам, які постійно перебувають у сидячому положенні, ці виклики незрозумілі. Зазвичай саме молодому поколінню передають обов’язки, де успіх виконання залежить від спритності та фізичної активності.

До кінця робочого дня залишається кілька годин. Потрібно встигнути провести ряд платежів, обробити гору первинних документів. Останні 30 хвилин будуть витрачені на підготовку різних паперів, необхідність яких – під великим сумнівом. Наостанок – скласти план на завтра та потроху збиратися додому.

Ні дня без навчання та поновлення знань

Бухгалтерська діяльність відрізняється від багатьох економічних спеціалізацій тим, що для професіонального зростання завжди потрібно навчатися. Напевно, в жодній діяльності немає стільки періодичних змін/оновлень/доповнень, без урахування яких вся робота втрачає сенс, оскільки вважається неправильно виконаною.

Актуальність норм/даних змушує сучасного бухгалтера постійно удосконалювати свої знання. Читати спеціалізовані ресурси, слідкувати за законодавством взагалі маст-хев. Маючи справу з грошима, з’являється велика відповідальність, яку можна легко не виправдати. Страшно в якийсь момент зрозуміти, що допустила помилку в документації, через яку клієнт або компанія постраждають.

Рекомендую не обирати цю професію, якщо знаєте про власну неуважність чи небажання відповідати за чужі активи. Існує чимало сумних прикладів, коли співробітника змушують виплачувати штрафи, накладені на фірму, зі своєї кишені. Потрібно бути готовим до фінансових втрат, якщо безвідповідально ставитеся до доручених зобов’язань.

З чим борються сучасні бухгалтери

Бухгалтерська професія зіткнулася з багатьма викликами протягом останніх років. Наприклад, якщо працюєте у фірмі, яка обслуговує підприємців і залучає до співпраці бізнес, то напевне зіштовхнетеся з відношенням, як до гнучкої робочої сили, яка не заслуговує шанобливого ставлення. Звісно, це не константа, але чомусь у суспільстві зафіксувалася практика негативного спілкування між бухгалтерами та клієнтами.

Інша проблема – відсутність у медіапросторі. З розвитком соціальних мереж простіше ділитися позитивним чи негативним досвідом зі світом онлайн. Тож наявність привабливого функціоналу комунікації, що не обмежується телефоном або офіційним листуванням, є практичною необхідністю для більшості копаній. До того клієнти все частіше шукають фірми, які надають додаткові послуги на додаток до бухгалтерської роботи. Від цього залежить конкурентоспроможність та потрібність на ринку.

Автоматизація не є чимось новим, і професія бухгалтера точно не буде першою чи останньою, яку певною мірою автоматизують. Оскільки штучний інтелект і машинне навчання стають більш досконалими, характер роботи, яку виконують бухгалтери, зміниться. Через п’ять років більшість рудиментарних завдань, які покладають сьогодні на молодших спеціалістів, наприклад, введення даних, можуть стати повністю механізованими.

Однак у поєднанні з цими технологічними досягненнями наші послуги потребуватимуть безпеки в Інтернеті. Зокрема, кіберзлочинність становитиме загрозу через кількість конфіденційної інформації, якою бухгалтери послуговуються у мережі. Тож у майбутньому слід вжити заходів, щоб забезпечити достатню ІТ-безпеку, та запровадити політику навчання персоналу для захисту даних клієнтів.

Головне для молоді, яка тільки починає свій шлях у професії, або думає, яку стежку обрати, запам’ятати таку річ: попри технологічний прогрес і часткову автоматизацію, завжди буде потреба у кваліфікованому бухгалтері для перегляду податкової декларації або рахунків, особливо коли виникає проблема, що виходить за рамки звичайного.

Тож робота не зникне як явище, не стане менш актуальною. Це дозволяє говорити про бухгалтерію як професію, що ніколи не втратить попит.

Нагадаємо, сайт Pro Гроші запустив серію інтерв’ю з представниками різних професій. Наприклад, нещодавно ми підготували ексклюзивне інтерв'ю про особливості роботи соцпрацівника під час війни.

Також ми спілкувалися з маркетологинею, яка поділилася викликами професії, її плюсами та мінусами. А молода рекламістка, яка пройшла нелегкий шлях по кар’єрній сходинці, привідкрила таємницю маніпулювання людськими бажаннями.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.