Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Вища освіта vs реальний досвід: що дійсно важливо при пошуку роботи

Ринок праці постійно піддається змінам, але чи дійсно досі потрібна вища освіта для працевлаштування

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Опитування роботодавців свідчить, що вища освіта не завжди має велике значення

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Багато людей вже з дитинства чули, що для досягнення успіхів у кар'єрі необхідно здобути вищу освіту. Проте, чи дійсно це так, і чи може відсутність диплома стати перешкодою при пошуку роботи?

Відповідь на це запитання дали на Work.ua.

Що впливає на вибір роботодавців


Сучасний ринок праці визначає нові вимоги до кандидатів, і результати опитування свідчать про цю трансформацію. Так, 51% роботодавців вважають, що для них важливіше досвід роботи та практичні навички, ніж наявність вищої освіти. Це вказує на те, що сучасні тенденції на ринку праці дотримуються цінностей, що приділяють увагу практичному застосуванню знань.

Важливо зазначити, що 38% роботодавців вважають вищу освіту корисною, але не є обов'язковою при виборі кандидата. Також лише для 11% наявність вищої освіти є ключовим критерієм.

Ці дані вказують на те, що вища освіта вже не гарантує високої фахової кваліфікації та не є вирішальною для вибору кандидата на посаду.

Яких фахівців шукають роботодавці


Зараз для бізнесу більш привабливим стає фахівець-початківець, який поєднує теоретичні знання з постійним бажанням розвиватися та застосовувати свої навички на практиці. Це важливо, оскільки пандемія COVID-19 значно змінила підходи до оцінки цінності працівників. Тепер важливими стали м'які навички, такі як:

  • комунікація;
  • лідерство;
  • креативність;
  • адаптивність.

37% опитаних представників українського бізнесу дотримуються думки, що кандидат з вищою освітою не має жодних переваг перед людиною, яка не навчалася в ВНЗ. Проте, це не свідчить про недооцінення диплома на сучасному ринку праці.

Згідно з опитуванням Work.ua, для 47% роботодавців перевагою у кандидатів з вищою освітою є саме розвинуті м'які навички, такі як управління часом, комунікативність, аналітичні здібності та рішучість. Це свідчить про те, що в університетах люди отримують не лише технічні, але й важливі навички, необхідні для успішної кар'єри.

Ще 16% респондентів вважає, що кандидати, які завершують ВНЗ, отримують жорсткі навички, зокрема, глибокі теоретичні знання у своїй галузі та конкретні навички, які можна здобути лише в університетах.


Тож, роботодавці шукають комбінацію знань, досвіду та мотивації. Хоча вища освіта може бути важливою для деяких професій, вона не є єдиною шляхом до успіху. Фахівці, які активно розвивають свої навички, беруть участь у тренінгах та мають мотивацію для постійного вдосконалення, можуть також здобути успіх у кар'єрі навіть без традиційної вищої освіти.

Раніше ми повідомляли, що робити українцям, яких залишили без роботи та зарплати. Також ми писали, які посади в топі за рівнем заробітку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.