Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Незаконне звільнення – що робити українцям, яких залишили без роботи і зарплати

Розповідаємо, які дії повинен вчинити працівник через неправомірне звільнення чи невиплату компенсації

Фото: Pexels, Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Роботодавці можуть незаконно звільнити і залишити без зарплати

Фото: Pexels, Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Бувають випадки, коли на роботі незаконно звільняють людину, не керуючись діючими нормами законодавства. Чи порушують права в питанні розрахунку. Українці повинні боротися з недобросовісними роботодавцями і вимагати справедливості в суді.

Як саме діяти співробітникам, розповіли юристи "Безоплатної правової допомоги".

Незаконне звільнення з роботи

Якщо працівника позбавили посади безпідставно, він має три місяці, щоб звернутися до суду з відповідною заявою. При цьому на час розгляду справи позивач не платить судовий збір. Якщо трудовий спір вирішується на користь колишнього співробітника, його поновлюють на колишньому місці плюс виплачують компенсацію в розмірі середнього заробітку за весь час вимушеного прогулу.

Також постраждала сторона має право вимагати моральне відшкодування, якщо звільнення призвело до мобінгу, дискримінації, втрати життєвих зв’язків та інших проблем. Виконання судового рішення є негайним, а поновлення відбувається з дати звільнення, а не з моменту завершення трудового спору.

Невиплата заробітної плати

У разі несвоєчасного розрахунку зі співробітником (навіть якщо звільнення відбулося в рамках закону) можна подати заяву до комісії по трудових спорах. Орган розглядає скаргу протягом 10 днів, а сторони мають право оскаржити протокол засідання також у десятиденний термін.

Якщо комісія відсутня (не створена), необхідно звернутися в територіальне відділення Державної служби з питань праці. За умови негативного рішення останній варіант – написати позовну заяву в місцевий суд, вимагаючи від роботодавця виплати всіх сум, належних при звільненні.

Зауважимо, в умовах воєнного стану відповідальність за порушення строків оплати праці не застосовується, якщо підприємство доведе наявність обставин непереборної сили. Зокрема, ведення бойових дій, що стало причиною невиконання фінансового зобов’язання перед звільненим працівником. Водночас це не позбавляє роботодавця повного розрахунку та грошової компенсації.

Які суми виплачують при звільненні

Раніше ми розповідали, що Кодекс законів про працю вимагає виплачувати співробітникам такі суми в разі звільнення (незалежно від підстав):

  • нараховану заробітну плату;
  • відшкодування за невикористані дні щорічної відпустки;
  • компенсацію днів додаткової відпустки.

Також окремо виплачують мінімум середній місячний заробіток людям, звільнення яких супроводжувалося такими умовами:

  • відмовою від продовження співпраці через зміни трудових зобов’язань;
  • виявленням невідповідностей між займаною посадою і виконуваною роботою;
  • неможливістю працювати через відсутність потужностей;
  • поновленням спеціаліста, який раніше займав посаду.

Навіть якщо між співробітником і роботодавцем існував спрощений режим регулювання трудових відносин, підприємство зобов’язано визначити підстави для звільнення та узгодити їх із персоналом.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як українцям збільшити страховий стаж у період без роботи. Також ми повідомляли, що українців чекають приємні зміни і розповідали, що відбуватиметься із зарплатою у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.