Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Прорив на ринку праці – які нові професії з'явилися в Україні

Нові професії виникли під впливом сучасних вимог та охоплюють безліч сфер діяльності

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні з'явилися нові та зникли старі професії

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

На ринку праці України відбулась суттєва трансформація, пов'язана зі змінами в сучасних технологіях, охороні здоров'я, соціальній та фінансовій сферах. В Класифікатор професій додали ще 42 позиції, які відповідають потребам ринку праці та сучасним тенденціям.

Про це повідомили в пресслужбі Мінекономіки.

Які зміни відбулися в Класифікаторі професій


Заступниця міністра економіки України Тетяна Бережна наголосила, що ці зміни є результатом адаптації переліку професій до вимог сучасності та врахування реальних потреб роботодавців. Найбільш значущі зміни стосуються сфери ІТ-технологій, де за ініціативою Міністерства цифрової трансформації в Класифікатор професій було додано 29 нових професій, наприклад:

  • "Аналітик мобільних додатків";
  • "Адміністратор вебресурсів";
  • "Фахівець з безпеки електронних комунікацій"
  • "Інженер зі штучного інтелекту";
  • "Розробник штучного інтелекту".

Також зміни стосувалися й 9 професійних назв робіт в ІТ-сфері, адже вони застарілі та не відповідають сучасним реаліям. Так, наприклад, посада "Аналітик комп'ютерного банку даних" має нову назву – "Аналітик даних", а "Інженер з програмного забезпечення комп'ютерів" – на "Інженер з програмного забезпечення". Крім того, з Класифікатора професій зникли ще 9 застарілих назв професій.

Окрім ІТ, нові професії з'явились у сфері охорони здоров'я, де виникла потреба в протезистах-ортезистах. Також введено позиції, пов'язані з оперативно-рятувальною службою, фінансовою сферою та іншими напрямами.

Наразі у Класифікаторі професій міститься 9 172 професійні назви робіт, які систематизовані згідно з Міжнародною стандартною класифікацією занять. Оновлення цього переліку відображає тісний зв'язок між освітою, ринком праці та високою швидкістю технологічного розвитку.

Що відбуватиметься із зарплатами українців


В НБУ спрогнозували ситуацію щодо заробітних плат українців у найближчі три роки. Передбачається, що номінальна оплата праці може збільшитися на 16,2% у 2024 році, на 12% у 2025 році та на 8,2% у 2026 році. Вже у поточному році реальна зарплата може зрости на 8,7%, а у 2025 році – на 4,9%, та ще на 2,7% у 2026 році.

Раніше ми повідомляли, як уряд хоче "трансформувати" ринок праці. Також ми писали, на кого найбільше "полюють" роботодавці.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.