Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям почали платити більше: які посади в топі за рівнем заробітку

Конкуренція на ринку праці зросла порівняно з груднем, хоча роботодавці не поспішають збільшувати кількість вакансій

Фото: Pexels, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

В Україні виросли зарплати в різних галузях

Фото: Pexels, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

У січні бізнесу вдалося зберегти тенденцію збільшення заробітної плати. Середній показник по Україні становить 19 500 грн, хоча існують вакансії, де платять набагато вищі суми. Наприклад, у лідерах посад за рівнем доходу – пропозиції від Сил оборони України.

Про це йдеться у новому дослідженні Work.ua.

Ринок праці почав 2024 рік з вагомої конкуренції серед шукачів роботи. Водночас компанії підтримують цю тенденцію, оскільки не збільшують кількість відкритих вакансій. Порівняно з груднем, у січні роботодавці не проявляли відчутної активності. На думку авторів дослідження, це сезонне явище, характерне для початку року.

Зате січень став місяцем, коли в Україні виросла середня заробітна плата – до 19 500 грн. Найбільший приріст спостерігається у Київській, Львівській, Одеській та Дніпропетровській областях, а на Харківщині рівень доходів тримається стандартного показника вже третій місяць поспіль.

Якщо говорити про категорії, то зміни торкнулися таких сфер діяльності:

  • страхування – 22 000 грн (+10%);
  • охорона, безпека – 17 500 грн (+6%);
  • сільське господарство, агробізнес – 21 000 (+5%);
  • нерухомість – 36 500 (+4%);
  • роздрібна торгівля – 16 000 (+3%).

У рейтингу найбільш оплачуваних лідирують посади для Сил оборони України. Мова про пілотів дрона, стрільців, мінометників, гранатометників тощо. Згідно з даними Work.ua, фахівці отримують більше 70 000 грн. Серед цивільних професій високу оплату праці мають (окрім програмістів і керівничої ланки):

  • медіабаєри – 47 500 грн;
  • водії-міжнародники – 45 000 грн;
  • рихтувальники – 42 500 грн;
  • зубні техніки – 36 250 грн.

Що цікаво, гендерний розподіл переважає в бік жіночої аудиторії. У січні було створено чи оновлено 350 858 резюме, з яких 40% припадало на чоловіків. Тож можна зробити висновок, що частка жінок на ринку праці збільшилася.

В Україні виникли нові професії

Раніше ми розповідали, що через трансформацію ринку праці, викликану війною та економічними тенденціями, почали з’являтися нові професії в різноманітних сферах. Це передбачувана ситуація, адже відбуваються постійні зміни у фінансовому та соціальному секторі, на фронті інформаційних технологій та охорони здоров’я.

Потреби ринку диктують власні правила, тож наразі Класифікатор професій поповнився на 42 позиції. Основна частка належить ІТ-технологіям (плюс 29 професій), наприклад, відтепер існують такі посади:

  • "Аналітик мобільних додатків";
  • "Адміністратор вебресурсів";
  • "Фахівець з безпеки електронних комунікацій";
  • "Інженер зі штучного інтелекту";
  • "Розробник штучного інтелекту".

Ще додалися професії в галузі охорони здоров'я, оскільки там є затребуваність у протезистах-ортезистах. Нововведення також торкнулися оперативно-рятувальної служби, фінансового напрямку тощо. Станом на лютий 2024 року Класифікатор містить назви 9 172 професійних посад.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українців чекають масові звільнення у 2024 році та розповідав, хто найбільше в зоні ризику. Також ми повідомляли, чи враховується навчання в трудовий стаж українців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.