Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Декретна відпустка для батька: хто може оформити і на яких умовах

Чоловіки мають рівні права та обов’язки з жінками у питанні реалізації декретної відпустки

Фото: Pexels, Freepik. Колаж: Pro Гроші

Чоловіки можуть оформити декретну відпустку для догляду за дитиною

Фото: Pexels, Freepik. Колаж: Pro Гроші

В Україні дедалі частіше практикують оформлення декретної відпустки чоловікам. Тато має право взяти відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, незалежно від того, чи перебуває у шлюбі з мамою.

Це передбачено у ст. 18 Закону України "Про відпустки".

Якщо батько бажає оформити декретну відпустку, то повинен звернутися з відповідною заявою до свого роботодавця. Потрібно обов’язково додати свідоцтво про народження дитини, хоча керівництво не має права вимагати від співробітника доказів, що мати також не перебуває у відпустці для догляду за дитиною.

Терміни визначає сам батько, вони можуть дорівнювати повному періоду (3 роки) чи встановлюватися за потребою. Відлік часу починається після закінчення "лікарняного" матері (зазвичай 56 календарних днів після пологів).

Заробітна плата за чоловіком не зберігається, проте робоче місце залишається. Також законодавство дозволяє працювати вдома під час декрету чи на умовах неповного робочого дня.

Які ще відпустки належать батькові

Існує кілька соціальних відпусток, які чоловік може оформити на рівних правах з жінкою. Наприклад, одноразовий відпочинок після народження дитини терміном до 14 календарних днів. Право на нього доступне перші три місяці після пологів. Скористатися ним може:

  • чоловік, дружина якого народила дитину;
  • батько, який офіційно не одружений з матір’ю дитини, але проживає спільно з нею та пов'язаний побутом.

Роботодавцеві необхідно надати свідоцтво про народження впродовж 30 календарних днів з моменту виходу в таку відпустку. До всього, деякі працівники можуть оформити додаткову відпустку тривалістю 10 календарних днів. Право дається батькові, який:

  • має двох або більше дітей віком до 15 років;
  • має дитину з інвалідністю;
  • усиновив дитину;
  • має дитину зі статусом особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи (чи взяв під опіку);
  • є прийомним батьком.

Водночас реалізувати своє право можна тільки за умови, що в поточному році таку відпустку не брала дружина.

Зміни щодо відпустки у зв’язку з вагітністю

13 липня Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт №9271, який дозволяє вагітним жінкам самостійно вирішувати, коли йти у декрет. Традиційно українок відправляють на відпочинок за 70 днів до очікуваного терміну пологів.

Але ухвалені зміни передбачають, що жінка може за власним бажанням довше працювати на посаді (якщо немає медичних протипоказань), а потім перенести дні на термін декретної відпустки після народження дитини. Тобто залишок не анулюється, а перенесеться.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що одинокі матері можуть отримати додаткову відпустку та розповідав, скільки років має бути дитині. Також ми повідомляли, чи можуть військові виїхати за кордон під час відпустки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.