Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям можуть змінити тривалість робочого тижня – що потрібно знати

Стандартна тривалість робочого тижня – 40 годин, але під час війни максимальний період трудової діяльності можуть збільшити

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українцям можуть збільшити тривалість робочого тижня

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В особливий період трудове законодавство передбачає деякі зміни в питанні тривалості робочого тижня. Допускається збільшення кількості днів і годин, а також пропорційне підвищення заробітної плати.

Про це йдеться у статті 6 ЗУ "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану".

Традиційно українці працюють 40 годин на тиждень і мають два повноцінних вихідних. Але в умовах війни роботодавець може прийняти рішення збільшити тривалість часу, необхідного для виконання посадових обов’язків. Іншими словами, не виключено, що комусь доведеться ходити на роботу 6 днів на тиждень і працювати по 10 годин. А безперервний відпочинок становитиме лише добу.

Звісно, мова не про всіх працівників без виключення. Подібна зміна дозволена тільки на підприємствах, пов’язаних з об’єктами критичної інфраструктури. Тобто це загрожує співробітникам оборонного профілю та сфери забезпечення життєдіяльності населення.

Варто нагадати, що деяким працівника законодавством встановлена скорочена тривалість робочого часу. Але під час війни їм також можуть збільшити навантаження до максимальних 40 годин на тиждень.

Рішення про п’ятиденний або шестиденний робочий тиждень повинно надходити від керівництва. Так само лише роботодавець має право встановлювати час початку і закінчення щоденної зміни. Відповідно, оплата понаднормової праці також передбачена законом. Зарплату за додатковий час роботи підприємство зобов’язано збільшити пропорційно.

Водночас заборонено активувати норми закону до неповнолітніх працівників.

На які вакансії найбільший запит в Україні

Попри значний рівень безробіття внаслідок повномасштабного вторгнення Росії, в Україні існують вакансії, на котрі завжди не вистачає охочих. На порталі з пошуку роботи Work.ua можна віднайти пропозиції від роботодавців, які готові надати претендентам вигідні умови праці через нестачу рук. Йдеться про такі напрямки:

  • продавець;
  • касир;
  • адміністратор торгових залів;
  • менеджер з продажу;
  • сфера транспорту та логістики;
  • робітничий персонал;
  • фахівець сільського господарства;
  • спеціаліст сфери будівництва та нерухомості;
  • маркетолог.

Причому не завжди від претендента вимагають досвід роботи у відповідній галузі. Аби найняти співробітника, роботодавці готові навіть оплачувати стажування, аби люди не звільнялися. Наприклад, у сфері обслуговування завжди є вільні місця, тож без роботи залишитися важко.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як розкрити хижого роботодавця та захистити себе. Також ми повідомляли про зарплати понад 25 тисяч гривень і розповідали, які вакансії найбільш високооплачувані в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.