Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні перепишуть зарплати: яких змін чекати від роботодавців у 2024 році

Висока конкуренція на ринку праці та нестача кваліфікованих працівників підштовхуватимуть роботодавців до підвищення зарплат

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні зростуть реальні зарплати вже у 2024 році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У 2024 році реальні доходи українців виростуть на 8,7%. Для порівняння, минулого року зростання зафіксували на рівні 3,5%. Бізнес вдасться до подібних змін з огляду на боротьбу за кваліфікованих фахівців.

Про це заявили в Національному банку.

Коли говорять про реальну заробітну плату, йдеться про суму з урахуванням інфляції. Іншими словами, зросте купівельна спроможність населення. За даними НБУ, у 2024 році бізнес буде активніше шукати нових співробітників, оскільки чимало підприємців готові не просто залишити штат у поточному вигляді, але й розширити його.

"Бізнесу часто не вдається знайти фахівців з необхідними навичками через структурні перекоси на ринку праці. Ще до повномасштабної війни підприємства стикалися з проблемою пошуку кваліфікованих кадрів, а мобілізація та значна міграція ще більше ускладнили цей процес", – зауважили в Нацбанку.

Втім регулятор впевнений, що цього року та в подальшому рівень безробіття поступово знижуватиметься, а зарплати зростатимуть, особливо за умови покращення безпекових ризиків. Україну необхідно відбудовувати, а економіку відновлювати, тож нестачі вакансій на ринку праці можна не боятися.

Прогноз динаміки рівня безробіття і розміру реальної зарплати в Україні
Прогноз динаміки рівня безробіття і розміру реальної зарплати в Україні
Фото: НБУ

За прогнозом, у 2025 році реальні зарплати зростуть на 4,9%, у 2026-му – на 2,7%. Щоправда, найгірші очікування бізнесу зосереджені у сфері будівництва. Після опитування підприємців у лютому стало зрозуміло, що планують:

  • наймати нових людей – лише 5%;
  • залишити поточну кількість працівників – 76%;
  • звільнити персонал – 19%.

Тільки сфера торгівлі може похвалитися хорошими результатами опитування. Бізнес готується частіше наймати нових людей, аніж звільняти – 6% проти 5%.

Роботодавців зобов’язали індексувати зарплати

Раніше ми розповідали, що цього року українці точно стикнуться з підвищенням доходів завдяки поверненню для роботодавців обов’язку індексувати зарплати відповідно до рівня інфляції. У 2023 році бізнес звільнили від проведення такої процедури. Відповідне рішення регламентовано статтею 39 ЗУ "Про державний бюджет України на 2024 рік".

"Отже, в поточному році право на проведення індексації заробітної плати працівників поновлюється", – йдеться в повідомленні.

Це означає, що підприємці повинні здійснити індексацію грошових доходів населення, обчисливши їх зростаючим підсумком, починаючи з 1 січня 2024 року. Зауважимо, станом на лютий середній розмір оплати праці по Україні зафіксували на рівні 19 000 грн. Тенденція зростання розпочалася у третьому кварталі 2023 року і триває досі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що деякі українці отримуватимуть дві зарплати щомісяця. Також ми повідомляли, що українці зможуть опанувати нову професію та розповідали, яких фахівців готуватимуть у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.