Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці зможуть опанувати нову професію: яких фахівців готуватимуть у 2024 році

Учні зможуть почати вивчення нового матеріалу вже з осені 2024 року, щоб якнайшвидше пройти професійну підготовку

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні почнуть навчати операторів цивільних дронів

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Деякі заклади професійної освіти невдовзі почнуть готувати нових фахівців. У вересні з’явиться навчальна програма під назвою "Оператор цивільних дронів", її запровадять у семи областях України.

Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Опанування матеріалу і проходження професійної підготовки буде доступно в профтехах Львівської, Дніпропетровської, Київської, Кіровоградської, Миколаївської, Сумської та Чернігівської областей.

Запровадження нової освітньої програми є частиною реформи, враховуючи, що більше 200 навчальних закладів подали заявку на створення умов для підготовки спеціалістів, необхідних державі в умовах війни та після її завершення.

"Вміти керувати цивільним дроном – надважливо для України сьогодні. Ці безпілотники використовують під час посівної, у рятувальних операціях, розмінуванні, вони допомагають оцінити збитки від бойових дій, а журналісти використовують їх для документування війни", – зауважив Федоров.

Він додав, що фінансова підтримка Європейського Союзу допомогла закупити дрони для практичного навчання і підготовки викладачів, які тепер зможуть передати свої знання учням. Згодом планують розширити мережу закладів професійної освіти з програмою "Оператор цивільних дронів" і затвердити навчальний стандарт, щоб забезпечити підготовку професіоналів своєї справи.

Як змінився попит на професії в Україні

Раніше ми розповідали, що внаслідок тривалої повномасштабної війни з Росією на ринку праці з’явилися нові професії. Здебільшого виникла потреба на спеціалістів Сил оборони:

  • бойових медиків;
  • гранатометників;
  • мінометників;
  • пілотів дрона тощо.

Змінилися запити у суспільстві, що відбилося на ринку праці. Населення частіше почало потребувати послуг психологів і психіатрів, аби покращити ментальне здоров'я, тож пропозиції серед роботодавців збільшилися на 136% та 129% відповідно (з січня 2022 року по січень 2024-го).

Плюс підвищився попит на фахівців з реабілітації та лікарів, а саме масажистів (+69%), доглядальників (+67%), кардіологів (+67%), хірургів (+56%), санітарів (+51%), асистентів стоматолога (+44%). Враховуючи масовий виїзд українців за кордон, збільшилася кількість пропозицій для викладачів іноземних мов.

Водночас низхідний тренд зачепив сферу інформаційних технологій:

  • front-end розробників (-81%);
  • back-end розробників (-75%);
  • тестувальників (-63%).

Не оминули проблеми працівників сфери туризму, морських перевезень і будівництва. Представники останньої взагалі готуються до значних скорочень у 2024 році, враховуючи відсутність запитів на зведення будівель і дорожчання витратних матеріалів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що потрібно знати про професію оператора дрона. Також ми повідомляли про прорив на ринку праці та розповідали, які нові професії з'явилися в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.