Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деякі українці отримуватимуть дві зарплати щомісяця – кому встановили надбавки

Фінансові доплати належить співробітникам підприємств, які працюють в особливих умовах

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Працівники держпідприємств будуть отримувати щомісячні доплати

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

23 лютого Кабінет міністрів ухвалив рішення внести зміни до Постанови № 928, яка регулює питання виплат додаткових коштів певним працівникам. Нововведення стосується державних підприємств, які функціонують на територіях активних бойових дій.

Про це розповіла пресслужба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Раніше уряд затвердив здійснення виплат співробітникам установ та організацій, фінансованих із державного бюджету, в розмірі 100% посадового окладу. Тобто українці мають змогу отримувати подвійну заробітну плату кожного місяця. Таке рішення стало необхідністю задля мотивування громадян працювати на територіях, де ведуться активні воєнні дії.

Тепер Кабінет міністрів розповсюдив дію Постанови на підприємства, щоб не лише державні службовці мали вище фінансове забезпечення з огляду на роботу в особливих умовах:

"Зміни стосуються територій активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси. Особи, які працюють на державних підприємствах і перебувають на таких територіях, можуть отримувати щомісячну надбавку у граничному розмірі 100% посадового окладу".

До речі, додаткові кошти у 100-відсотковому розмірі кожного місяця виплачують також представникам надавачів соціальних послуг комунального сектору. А держслужбовцям, які працюють в зонах можливих бойових дій, належить надбавка в розмірі 50% посадового окладу.

Як змінилися зарплати в Україні

Раніше ми розповідали, що українці почали більше заробляти в лютому 2024 року порівняно з груднем 2023-го. Відповідно до даних моніторингових порталів середня зарплата піднялася до 19 500 грн. Звісно, в деяких областях показник може відрізнятися і бути нижчим, наприклад, у Вінниці середня заробітна плата становить 17 000 грн, а в Луцьку – 16 500 грн.

Загалом тенденція до зростання доходів розпочалася у третьому кварталі 2023 року. Значна частка позитивного впливу припадає на активізацію ринку праці та збільшення кількості вакансій по всій Україні. Бізнес послабив очікування щодо потенційних скорочень, тому на порталах пошуку роботи щодня з’являються нові пропозиції.

Зарплати українських чиновників

Також ми писали про доходи міністрів України в перший рік повномасштабної війни. Інформацію вдалося отримати завдяки нещодавно поданим електронним деклараціям, де чиновники вказали суми за 2022 рік. Згідно з документами, заробітна плата міністрів становила:

  • 1 млн 262,7 тисячі грн – у колишнього міністра оборони Олексія Резнікова;
  • 1 млн 249,5 тисячі грн – у міністра закордонних справ Дмитра Кулеби;
  • 1 млн 161 тисячу грн – у колишнього міністра спорту Вадима Гутцайта;
  • 1 млн 132,9 тисячі грн – у колишнього міністра освіти Сергія Шкарлета;
  • 1 млн 82,3 тисячі грн – у міністра юстиції Дениса Малюськи.

Трохи менше заробив у 2022 році прем'єр-міністр Денис Шмигаль, його дохід становив 900,7 тисячі грн, згідно з декларацією. А міністр енергетики Герман Галущенко в загальному отримав трохи більше 1 млн грн за перший рік повномасштабного вторгнення Росії.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні перерахували зарплати і розповідав, як змінилися доходи і де платять більше. Також ми повідомляли, скільки платитимуть українцям в "Армії відновлення" у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.