Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям хочуть підвищити зарплати? Що зміниться у 2024 році

Вже у 2024 році роботодавців не будуть звільняти від обов'язку підвищувати зарплати своїм працівникам

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У 2024 році в Україні проведуть індексацію зарплат

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть очікувати гарантоване підвищення рівня своїх заробітних плат у зв'язку з тим, що у 2024 році роботодавці отримали зобов'язання індексувати їх на рівень інфляції. Це передбачено законом "Про державний бюджет України на 2024 рік" і закріплено у статті 39.

Про це повідомили у Держпраці.

У 2023 році роботодавці були звільнені від обов’язку підвищувати заробітну плату працівникам, але зараз цей обов’язок відновлюється. Згідно з законом, індексація грошових доходів населення обчислюється зростаючим підсумком, починаючи з 1 січня 2024 року.

"Отже, в поточному році право на проведення індексації заробітної плати працівників поновлюється", – йдеться в повідомленні.

Що відбуватиметься із зарплатою у 2024 році

Згідно з "Інфляційним звітом" Національного банку України (січень 2024 року), у 2024 році очікується позитивний вплив на реальну заробітну плату українців.

Середня номінальна зарплата в Україні у 2023 році зросла на 17,1%, а реальна оплата праці, враховуючи інфляцію, збільшилася на 3,5%, свідчачи про значний розвиток економіки. Прогноз Національного банку передбачає, що в наступні три роки заробітні плати українців продовжать зростати:

  • у 2024 році – на 16,2%;
  • у 2025 році – на 12%;
  • у 2026 – на 8,2%.

Вже цього року реальна зарплата збільшиться на 8,7%, у 2025-му – на 4,9%, а у 2026-му – на 2,7%. Найбільші зміни варто очікувати саме у 2024 році.

Зазначається, що пришвидшення темпів відновлення економіки від 2025 року стало ключовим фактором для зростання реальних зарплат. За прогнозами Національного банку, це сприятиме подальшому зростанню зарплат, які перевищать довоєнний рівень до кінця наступного року. Крім того, на цей процес впливає збільшення конкуренції за робочу силу з іноземними роботодавцями.

Як змінилися зарплати у 2024 році

У лютому 2024 року в Україні зафіксували середній розмір оплати праці на рівні майже 19 тисяч гривень. Тенденція зі зростання зарплат розпочалася у третьому кварталі 2023 року, коли середня зарплата зросла на 23%, досягаючи 17,9 тисячі гривень.

Раніше ми повідомляли, яким спеціалістам буде важко працевлаштуватись. Також пропонуємо дізнатися, кому з українців виплачуватимуть дві зарплати щомісяця.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.