Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

"Реклама – це законна брехня": сповідь рекламістки, як насправді маніпулюють людьми

Розповідаємо історію жінки, яка, завдяки креативному мисленню та відсутності творчих рамок, здолала професійний шлях від копірайтера до креативного продюсера

Колаж: Pro Гроші/Дарія Давиденко

Рекламну сферу часто романтизують, але мінус роботи – складно вгодити клієнтам

Колаж: Pro Гроші/Дарія Давиденко

Що перше спадає на думку, коли мова йде про професію рекламіста? Одразу думаєш про творчість, креатив, нетрадиційне мислення, дизайнерські та художні здібності тощо. Але, окрім мистецької складової, не варто забувати про відповідальність за ідею: якщо помилитися і запропонувати непрацюючі рекламні стратегії, можна зіпсувати репутацію клієнта і викинути його гроші "на вітер".

Історію свого професійного становлення розповіла Анастасія Павлюк, яка розпочинала з написання рекламних текстів, а через сім років роботи у сфері зайняла посаду креативного продюсера рекламної агенції.

На співбесіді головне – переконати у своїх вміннях та ентузіазмі

Всі роботодавці, незважаючи на специфіку посади, хочуть бачити у працівника запал в очах. Для творчих професій це особливо важливо, адже легко вигоріти та більше не знайти натхнення. Влаштовуючись у першу рекламну агенцію, яка на той час була комунальним підприємством, я не була впевнена, що зможу потягнути весь спектр завдань та обов’язків. Я переживала, що моїх вмінь, отриманих після чотирьох років навчання в університеті, буде недостатньо для професійної діяльності.

Тож на співбесіді не змогла переконати співрозмовника, що моя пристрасть – знаходити нестандартні рішення при рекламуванні звичайного товару/послуги/продукції. Світ і його тенденції нав’язують правила оптимальної реклами, особливо зараз, з його тягою до толерантності. Але у всі часи існування професії рекламіста головним його обов’язком було створювати тренди, а не слідувати їм.

Іншими словами, якби не молодість та нерозуміння базових принципів проходження співбесіди, моєю першою посадою був би не копірайтинг, за який платили копійки. Час розставив все на місця, але для досягнення висоти довелося чимало попрацювати.

Втрата віри. Як пережити професійну кризу

З проблемою стикаються, напевно, працівники усіх творчих професій. Не потрібно боятися вигорання: в мене такий період стабільно настає раз на кілька років. Він може тривати не день і не два, а тиждень чи навіть місяць. Головне – не втрачати віру в себе і спокійно чекати, поки криза мине.

В такі життєві моменти я намагаюся працювати на мінімальному рівні. Розумію, що не зможу "народити" рекламну ідею, яка вибухне. За можливості – оточую себе мотиваційними та надихаючими речами. Корисно мати власне джерело натхнення, яке витягує з прірви творчої стагнації. На щастя, рекламістам не з кожним клієнтом потрібно генерувати геніальні стратегії піару. Я цим користуюся і беру лише мінімально навантажені проєкти.

Часто від колег чую думку, що людина не народжена для професії, якщо не може задовольнити потреби клієнтів. Я вважаю, що рекламістом не можна народитися: робочий стиль, навички, особливості "почерку", відчуття ефективності чи провальності – те, що відрізняє професійного спеціаліста – здобуваються протягом довгого часу, шляхом важкої праці, помилок тощо.

Ціль рекламіста – продати річ, про яку людина почула вперше

З чого складається рекламна кампанія? Залежить від каналу, по якому буде транслюватися меседж. Але скелет стратегії виглядає однаково: є продукт або послуга, цільова аудиторія, напрацьовані досвідом тези, які можуть зачепити увагу споживачів, а також неприйнятні в конкретному випадку образи, що зіпсують ідею.

Моє завдання як креативного продюсера (до речі, з комунального підприємства я звільнилася через два роки, бо набридло писати однотипні тексти і не розвиватися) – підготувати основу і подати рекламну інформацію як константу, з якою жодна людина не зможе сперечатися.

Це неймовірно важко: доводиться ходити по лезу ножа, маніпулюючи враженнями і думками людей, змінювати їх під себе. Якоюсь мірою професія рекламіста схожа з пропагандою, хоч має не настільки негативну конотацію. У сучасному світі продати можна все, і завдання моє та моїх підлеглих – змусити споживача мріяти придбати послугу/товар, якими б недосяжними вони не були.

Поради майбутнім акулам реклами

Перед нудними настановами трішки рекомендацій з масової культури. Щоб ближче познайомитися з роботою рекламної агенції зсередини, подивіться телевізійний серіал "Божевільні" (англ. Mad Men), який виходив на екрани з 2007 по 2015 роки. Він наглядно демонструє особливості й специфіку розробки рекламних кампаній у 60-х роках минулого століття. Велика частина стратегій, які створюються і реалізуються на очах глядачів, стали легендарними свого часу, отримавши визнання серед покоління.

Якби під час вибору майбутньої професії я дізналася про існування цього серіалу та подивилася його, питання, на кого навчатися, не постало би. Думаю, у кожного глядача він викличе непереборне бажання працювати у рекламній сфері, не дивлячись, що розповідає про давно минулі часи та американське суспільство.

Чого мені не порадили в молодості, коли я починала знайомитися з реаліями рекламної справи в Україні, – це не гнатися за креативом. Як писав Фредерік Беґбедер у книзі "99 франків", не реклама копіює життя, а життя копіює рекламу. Не думайте, що рекламісти зобов’язані тільки видавати шикарні ідеї: велика частина успіху кампанії залежить від точних розрахунків, дослідження аудиторії, розуміння історичного контексту.

Не бійтеся шукати натхнення у геніїв. Вивчайте найвідоміші стратегії, які наробили шуму, підкреслюючи для себе ефективні ходи. Але не повторюйте, бо за плагіат доведеться відповідати, до того ж, серйозно. Експериментуйте, але довіряйте думкам більш досвідчених фахівців.

Наостанок скажу, що бути рекламістом дуже вимотує. Тому старайтеся тримати баланс між роботою та відпочинком, і не вимагайте від себе неможливих подвигів.

Сайт Pro Гроші запустив серію інтерв’ю з представниками різних професій. Зокрема, лікарка-анестезіологиня розповіла про складність своєї роботи, про яку не всі здогадуються.

Також ми почули відверту розповідьукраїнського захисника про війну, життя до та після участі у боях, поранення і повернення до звичайного ритму.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.