Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Вічний азарт, розвиток та недооціненість: чесна історія маркетолога про те, що вам не розкажуть

Сайт Pro Гроші підготував ексклюзивне інтерв'ю зі справжньою професіоналкою своєї справи, яка поділилася найцікавішими історіями професії

Колаж: Pro Гроші/Дарія Давиденко

Професія підходить для активних та креативних людей

Колаж: Pro Гроші/Дарія Давиденко

Чи задумувалися ви про те, яка професія є однією з найзатребуваніших у сучасному світі? У часи розквіту реклами, інтернету та споживчого буму. Звісно, це маркетинг. Спеціалістів цієї сфери потребують майже у кожній компанії, бо лише вони розуміють, як правильно просунути товар на ринок, аби він користувався популярністю. Саме маркетологи знають ваші смаки та вподобання на всі 100%, а тому можуть запропонувати те, чого ви наразі так потребуєте.

Такою є й наша героїня Тетяна Кашатіна, про яку ми вирішили розповісти з нагоди Дня маркетолога. Вона поділиться викликами професії, її плюсами та мінусами, а також дасть поради починаючим спеціалістам.

Щоб краще зануритись в історію героя, оповідь йтиме від першої особи.


Недооцінена професія

Не дивлячись на те, що зараз ми живемо у часи розквіту реклами, багато компаній в Україні й досі взагалі не розуміють, що таке маркетинг. Це одна із проблем нашого ринку. Якщо говорити про закордонний ринок, то всі чітко знають, хто такий маркетолог, чим він займається і яке його покликання в компанії.

Основний стереотип у тому, що маркетинг – це сувенірка. У людей немає повного розуміння спектра цієї професії. Насправді, маркетинг – це внутрішнє і зовнішнє середовище бренду.

Маркетолог продумує все до дрібниць:

  • корпоративну культура та якою вона має бути;
  • корпоративні цінності;
  • місію компанії;
  • куди ми всі рухаємося.

Вже потім це все транслюється на зовнішнього споживача. На жаль, не всі це розуміють, але наша професія є дуже важливою.

Виклики маркетингу під час війни

З проблемами стикнулися всі, коли почалося повномасштабне вторгнення. Маркетологи не виключення. Основний виклик полягав у тому, аби пояснити бізнесу, що у такий час маркетинг треба не виключати, а навпаки, розвивати.

Після 24 лютого більшість компаній подумали: "Все, ніякого маркетингу, ніякого бюджету туди, адже зараз не до цього". Але це не правильно.

Наприклад, відомі бренди розуміють, якщо немає стратегії та немає маркетингу, який може змінювати цю стратегію під час викликів, то криза стане не крапкою у розвитку, а крахом.

Якщо немає маркетингу, то немає стратегії, а відтак, коли виникає криза, компанія починає рухатися хаотично.

Також стикнулися з тим, що на початку війни не всі маркетологи розуміли, як правильно себе поводити. Ми не знали, чи писати щось в Мережі, як розвивати співпрацю. Це той момент, коли за дуже короткий час треба зрозуміти, як змінився ринок, як змінився споживач і його сприйняття. Я вважаю, що нам вдалося це зробити.

Тут ні хвилини спокою!

Маркетинг – професія для активних та креативних людей. Ти постійно знаходишся в динаміці та азарті. Якщо в тебе немає бажання бути постійно активним, постійно вчитися, розвиватися та змінюватися, то тоді тобі не в маркетинг.

Саме в цій професії ти стикаєшся з викликами ледь не щодня. Ти маєш бути класним комунікатором, психологом та функціональним бійцем. Від вас залежить кінцева картинка компанії на ринку. Якщо ви любите вічний актив та азарт, то вам саме в маркетинг.

Поради для починаючих маркетологів

Для початку вам треба самим для себе зрозуміти те, чим займається маркетинг, та наскільки це ваша професія. Все для того, аби не було ефекту хибних очікувань. Таке, на жаль, трапляється досить часто, адже тут все не так просто, як здається.

Мій шлях у маркетингу почався з того, що я постійно хотіла змінюватися та вдосконалюватися. Я бачила ті точки, які можна розвивати в компаніях, і мені це стало цікаво. Після цього я пішла в школу з маркетингу.

Вам треба навчатися у кращих. Звісно, ви можете займатися самоосвітою. Це потрібно робити завжди. Але на початку вашого шляху треба обрати школу, яка допоможе у чіткому усвідомленні професії.

Також треба вірити в себе, не боятися помилок, не боятися креативити та відстоювати свою думку. Часто буває таке, що дивацькі наші ідеї – найкращі.

Здебільшого починаючих спеціалістів не сприймають, але важливо записувати свої ідеї та аналізувати, адже маркетинг це про гіпотезу та аналітику.

Чого хочуть маркетологи

У мене є одразу кілька бажань. По-перше, зруйнувати міф про професію. Адже маркетинг це не про сувенірку.

По-друге, хочу, щоб маркетинг змінився у нашій країні. Ми дуже відстаємо від США та Канади. Хочеться динамічності й щоб нарешті почали рівнятися на український ринок.

І, звичайно, хочеться, щоб цільова аудиторія дорослішала, а власники бізнесів нарешті усвідомили, що маркетинг – ядро бізнесу.


Нагадаємо, Pro Гроші запустив серію інтерв’ю з представниками різних професій. Наприклад, рієлтор розповів, чим приваблює людей професія, пов'язана з нерухомістю, та якими рисами характеру повинен володіти працівник, щоб стати неперевершеним в цій сфері.

Досвідчений адвокат розповів нам про рейдерство, погрози та спори великих компаній.

Також ми розпитали, про що мовчать молоді вчителі й чого чекають найбільше.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.