Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Сотні скарг від українців: який "головний біль" може з’явитися в роботодавців

В умовах воєнного стану скасували проведення позапланових заходів державного контролю у сфері праці

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні хочуть ввести перевірки на мобінг під час воєнного стану

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

За 2023 рік Державна служба з питань праці та територіальні органи отримали 553 звернення щодо ознак мобінгу на роботі. Невідомо, скільки випадків залишилися незадокументованими через небажання оприлюднювати проблеми. Тож у Раді хочуть запровадити позапланові перевірки, аби протистояти незаконним діям у сфері праці.

Відповідний законопроєкт зареєстрували у Верховній Раді.

Деякі народні депутати вважають, що в Закон "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" необхідно внести зміни у питанні заборони на проведення позапланових заходів державного нагляду. Йдеться про випадки вчинення мобінгу, тобто систематичного цькування і психологічного терору співробітника з метою примусу до звільнення.

В рамках потенційних нововведень передбачається, що центральний орган виконавчої влади з питань праці, а також його територіальні органи зможуть відвідувати юридичних осіб і здійснювати перевірку за заявою працівника щодо дотримання вимог законодавства стосовно:

  • вчинення мобінгу;
  • неоформлення трудових відносин;
  • законності припинення трудових договорів.

Зауважимо, українці, які відчувають приниження на роботі, мають право звернутися зі скаргою до Державної служби з питань праці чи написати заяву в суд, вимагаючи визнання та усунення протиправних дій. Плюс постраждалі можуть отримати фінансове відшкодування на підставі судового рішення в розмірі витрат, понесених на лікування.

Роботодавець або колеги, яких звинуватили в мобінгу, підпадають під дію Кодексу України про адміністративні правопорушення. Їм загрожує:

  • штраф від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів або громадські роботи від 20 до 30 годин – для громадян;
  • від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів або громадські роботи від 30 до 40 годин – для підприємців і посадових осіб.

Що робити українцям, яких незаконно звільнили

Раніше ми розповідали, що працівник має три місяці з моменту незаконного звільнення, аби звернутися в суд. Якщо закон перейде на сторону позивача, його поновлять на робочому місці, а керівництво зобов’яжуть виплатити компенсацію за весь час вимушеного прогулу. Також постраждала сторона має право вимагати відшкодування у разі проблем, які з’явилися після втрати роботи.

Трапляється, що звільнення супроводжується затримкою зарплати чи взагалі відсутністю виплати. Тоді потрібно звернутися в комісію по трудових спорах або територіальне відділення Державної служби з питань праці. Якщо скарга не призведе до належного результату, останній варіант – податися в місцевий суд і вимагати видачі заробленої суми.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що роботодавці будуть у захваті та розповідав, які навички важливо "прокачувати" українцям. Також ми повідомляли, що дійсно важливо при пошуку роботи – вища освіта чи реальний досвід.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.