Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Гайд з пошуку роботи: як не стати жертвою шахрая

Завдяки порадам українці зможуть захистити себе від можливих шахрайських схем при пошуку роботи

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Поради, як не стати жертвою шахраїв при пошуку роботи

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Шахрайство завжди було актуальною темою, але, на жаль, останнім часом воно з'являється й у сфері працевлаштування. Замасковані під роботодавців зловмисники активно використовують вразливість людей, які прагнуть знайти гарну роботу якнайшвидше.

На порталі з онлайн-оголошень OLX розповіли, як не стати жертвою шахрая при пошуку роботи.

Як уникнути шахраїв при пошуку роботи
1.Перевіряйте компанію
2.Ніколи не платіть та забудьте про передоплати
3.Шукайте роботу на офіційних ресурсах
4.Поспілкуйтеся із роботодавцем "вживу"

Перевіряйте компанію


Перш ніж взяти участь у конкурсі на роботу, обов'язково проведіть детальне дослідження компанії. Багато справжніх роботодавців мають:

  • власні вебсайти;
  • профілі у соціальних мережах;
  • їхню інформацію можна знайти на державних ресурсах.

Використовуйте інтернет для пошуку відгуків про компанію та перевірки її легітимності.

Ніколи не платіть та забудьте про передоплати


Однією з основних ознак шахрайства є вимога передоплати коштів перед підписанням робочого контракту. Зазвичай шахраї пропонують надзвичайно вигідні умови, але перед цим вимагають від вас переказати гроші. Будьте обачливі та не надсилайте гроші, якщо не маєте повної впевненості в легітимності роботодавця.

Шукайте роботу на офіційних ресурсах


При пошуку роботи використовуйте тільки відомі та надійні платформи. Наприклад, OLX Робота є популярним ресурсом для пошуку вакансій, але важливо залишатись в офіційному чаті платформи та уникати переходу на інші месенджери. Крім того, є можливість знайти роботу на Work.ua та Rabota.ua.

В OLX зазначили, що під кожним оголошенням на їхньому порталі є можливість залишити скаргу, якщо є підозри на шахрайство.

Поспілкуйтеся із роботодавцем "вживу"


Перед тим, як прийняти пропозицію про роботу, спробуйте спілкуватися з роботодавцем особисто. Телефонний дзвінок, онлайн чат або офлайн зустріч можуть допомогти виявити підозрілі моменти.

Зверніть увагу, що шахраї часто уникають особистого контакту, тому це може бути додатковим фільтром для визначення легітимності пропозиції.

Раніше ми повідомляли, у яку оплачувану відпуску можуть піти вчителі у 2024 році. Також пропонуємо дізнатися, чи дійсно важливо мати вищу освіту, щоб знайти роботу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.