Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Скорочення штату: чи підпадають під звільнення працівники передпенсійного віку

Керівництво на роботі має дотримуватися трудового законодавства, плануючи звільнення працівників через зміни в організації праці

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Звільнення працівників передпенсійного віку

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Роботодавці можуть вдатися до звільнення частини персоналу через скорочення штату чи якісь зміни в організації виробництва. Але вони повинні дотримуватися норм закону щодо залишення на посадах осіб з переважним правом.

Про це розповіли в Управлінні інспекційної діяльності у Сумській області Північно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці.

Деяких українців цікавить питання, чи можуть звільнити працівників передпенсійного віку у зв’язку зі скороченням штату. Адже чимало громадян продовжують трудову діяльність до моменту виходу на пенсію, щоб отримати необхідний страховий стаж.

Роботодавці мають:

  • керуватися положеннями Кодексу законів про працю, зокрема у випадках змін в організації виробництва і праці;
  • враховувати переважне право на залишення.

Наприклад, під час вирішення дилеми, кого звільнити, а кого надалі працевлаштовувати, необхідно визначити співробітників з вищою кваліфікацією і продуктивністю. Саме вони мають переважне право на залишення.

Але трапляється, що між працівниками є рівні умови продуктивності, то як же зрозуміти, хто підпадає під скорочення? Тут варто взяти до уваги пункт 10 статті 42 КЗпП України, який передбачає надання переважного права особам, кому залишилося менш ніж три роки до настання пенсійного віку.

Отже, за умови рівнозначних показників рівня кваліфікації та продуктивності, на посаді необхідно залишити співробітника передпенсійного віку.

Безплатна перекваліфікація для українців

Змінити професію та роботу ніколи не пізно, особливо якщо перекваліфікація абсолютно безплатна. Як уточнила віцепрем'єр-міністерка Ірина Верещук в ефірі загальнонаціонального телемарафону, за бюджетні кошти планується надати перепідготовку близько 10 тисячам переселенців у поточному році.

"Ми розуміємо, що держава має докладати зусиль з працевлаштування ВПО. Слід використовувати можливість перекваліфікувати їх. Для цього у нас діє програма ваучерів", – зауважила Верещук.

Мова про фінанси, які є змога витратити на отримання іншої спеціалізації чи підвищення кваліфікації. Щобільше, у квітні збільшили кількість професій, які може охопити ваучер. До того моменту їх було 70, а тепер вже 123. Документ, за словами віцепрем'єр-міністерки, повністю або частково покриває вартість навчання в навчальних закладах.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як роботодавцям повернути спеціалістів з-за кордону. Також ми повідомляли про високі зарплати та низьку конкуренцію і розповідали, що відбувається на аграрному ринку праці.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.