Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Кадровий голод на ринку – як роботодавцям повернути спеціалістів з-за кордону

Наразі лише 28% від загальної кількості українських емігрантів працевлаштувалися в країнах ЄС

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

З України виїхала частина спеціалістів

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

З початком повномасштабного вторгнення чимало хороших спеціалістів покинули ринок та поїхали за кордон. Однак варто розуміти, що повернутися планують не всі. Саме тому роботодавцям вже зараз потрібно заохочувати людей, аби наші спеціалісти поверталися.

Про це пише work.ua.

Як вимушена міграція впливає на ринок праці:

  • з України відтікає трудове населення;

  • відтікають фінансові потоки нашої держави;

  • глобально дивлячись на цей процес, варто розуміти, що за 5-10 років в Україні може статися демографічна криза, що також буде відбиватися на ринку праці.

Згідно з дослідженнями, лише 28% від загальної кількості українських емігрантів працевлаштувалися в країнах ЄС. Це дає надію роботодавцям, що тільки-но закінчиться війна, певна кількість людей повернеться та займе наявні робочі місця на українському ринку.

Що робити роботодавцям, щоб українці повернулися

Забезпечити базові умови. Завжди виплачувати заробітну плату та підтримувати співробітників.

Звернути увагу на гнучкість. Українським локальним компаніям складніше бути гнучкими ніж IT- або європейським компаніям, але ця якість важлива. Наприклад, зробити графік 50 на 50, аби також була можливість працювати віддалено.

Думати про сенси, змістовність того, як ми вибудовуємо культуру компанії та про що говоримо, які сенси компанія надає.

"Українським компаніям є чим пишатися і потрібно про це говорити — готувати, давати ці меседжі нашим співвітчизникам за кордоном. Говоріть про те, що ми чекаємо, створюємо умови, щоб вони комфортно повернулися в Україну або могли працювати віддалено 50 на 50, 70 на 30. Донесіть, що базові речі в українських компаніях закриті: ми виплачуємо зарплату, ми стабільні, платимо податки тощо", – говорить керівник відділу підбору персоналу Kernel Ольга Осеніна.

Без яких професій залишилося людство через прогрес

Деякі професії зникли з ринку праці назавжди, на що вплинули глобальна автоматизація і технологічний прогрес.

Наприклад, була велика категорія працівників, які вручну зважували та лічили гроші. В сучасному світі це роблять банкомати та електронні системи розрахунків, тому таких фахівців ніде не зустрінеш.

Схожа історія сталася з годувальниками коней – високооплачуваною і популярною колись роботою. Коні були основним видом транспорту, використовувались у сільському господарстві та на війні. Як тільки достатньо розвинувся автомобільний транспорт і механізувалися фермерські роботи, попит на коней зменшився. Відповідно вони також зникли. Детальніше – тут.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ChatGPT назвав професію, на яку буде шалений попит найближчим часом. Також ми повідомляли, що ChatGPT назвав 10 професій, які можуть зникнути через штучний інтелект.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.