Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Роботодавці полюватимуть за вами: які скіли треба "прокачати" у 2023 році

Ринок праці змінюється з шаленою швидкістю, і фахівцям потрібно встигати за тенденціями, щоб залишатися конкурентоздатними

Фото: Pexels, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Українці мають розвивати скіли, які зроблять їх затребуваними на ринку праці

Фото: Pexels, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Часто під час прийому на роботу в кандидата перевіряють його скіли. Це слово чули неодноразово українці, які намагалися працевлаштуватися, бо на основі знань, вмінь і навичок (ці характеристики позначає "скіл") роботодавці вирішують, чи гідну в професійному плані людину вони беруть на посаду. Ринок праці мінливий і постійно рухається, так само з’являються нові вимоги для кандидатів, без чого важко знайти високооплачувану роботу.

Сайт Pro Гроші розповідає, які тенденції на ринку праці стосовно актуальних скілів переважають у 2023 році, та що українцям треба "прокачати", аби бути конкурентоздатними.

Кому платять високі зарплати

З початком повномасштабного вторгнення вакансій в Україні поменшало в рази. Але весною поточного року можна впевнено стверджувати, що ринок праці "стає на ноги", бо роботодавці шукають все більше працівників, а конкуренція знижується. Втім з’явилася негативна тенденція – дефіцит кваліфікованих кадрів.

Відповідно до дослідження порталу з пошуку роботи Work.ua, середня зарплата в Україні становить 16 000 грн. Причому найбільше працівникам однакової професії, порівняно з іншими областями, платять у столиці. Там шукають різних фахівців, але попит виріс разом із зарплатою. Згідно з даними СУН (Система управління наймом), найбільший середній оклад отримують:

  • медіабаєр – 52 500 грн;
  • водій-міжнародник – 41 500 грн;
  • арматурник, бізнес-аналітик, продюсер, регіональний менеджер, рихтувальник, рієлтор, тонувальник – 30 000 грн;
  • головний інженер, координатор зі збуту – 29 000 грн;
  • менеджер по роботі з супермаркетами – 28 750 грн;
  • керівник інтернет-магазину – 27 600 грн;
  • 3D-візуалізатор, автоелектрик, дизеліст – 27 500 грн;
  • вебдизайнер – 25 450 грн;
  • дизайнер інтер’єру, менеджер проєктів, програміст ЧПУ, технолог меблів – 25 450 грн.

В яких професіях найбільше виросла заробітня плата
В яких професіях найбільше виросла заробітня плата
Фото: Work.ua

Актуальні професії в ІТ-індустрії

Враховуючи стабільність цієї галузі навіть в умовах війни та високооплачувані професії, не складно зрозуміти, попит на яких фахівців точно буде у 2023 році. Директорка з маркетингу в онлайн-університеті Choice31 Уляна Мовчан поділилася власним баченням того, яких спеціалістів точно шукатимуть в IT. На її думку, варто звернути увагу на:

  • фахівців у сфері маркетингу;
  • ком'юніті-менеджерів;
  • дата-аналітиків;
  • архітекторів хмарних обчислень;
  • аналітиків інформаційної безпеки;
  • інженерів машинного навчання;
  • Front-End розробників.

Виходить, ринок праці потребує IT-фахівців, причому таких, хто має широкий цифровий функціонал. Але не всім бути програмістами, тож треба розвивати так звані "м’які скіли", щоб роботодавці зрозуміли: з вами буде просто вести діалог, уникати конфліктів і створювати надійну атмосферу на робочому місці.

Які скіли потрібно "прокачувати" у 2023 році

Незалежно від напрямку роботи та професії, існує ряд навичок, які бажано мати, щоб конкурувати з іншими кандидатами на ринку. Звісно, в межах своєї посади потрібно максимально розвивати знання та вміння, щоб показувати гідний результат, але спершу варто сконцентруватися на базових скілах, відсутність яких точно помітять роботодавці на співбесіді.

  1. Цифрова грамотність. Треба йти в ногу з технологіями, які стрімко набирають обертів щороку. Від українців очікують виконання завдань за допомогою специфічного програмного забезпечення та інших сучасних інструментів, таких як штучний інтелект, блокчейн тощо. В менш широкому сенсі завжди стануть у пригоді основи роботи з комп'ютером, соціальними мережами, знання безпеки в Інтернеті.
  2. Мови програмування. Поверхове користування Python, Java, JavaScript, C ++ буде корисним для українців, які хочуть програмувати, розробляти вебпортали й додатки. Але навички також допоможуть знайти роботу в таких галузях як фінанси, медицина, транспорт.
  3. Англійська мова. Не думайте, що тільки посада в міжнародній компанії потребує цього. В кожній галузі може знадобитися контакт з клієнтами з інших країн, тож володіння іноземною мовою – обов’язковий скіл.
  4. Аналітичні та комунікаційні навички. Люди, які здатні виділяти ключові тренди, будуть відповідати запитам роботодавців. Здатність до аналітики допоможе розв'язувати проблеми та приймати обґрунтовані рішення, а без вміння налагоджувати контакти, працювати в команді, вести переговори, домовлятися про умови співпраці ваша цінність в очах керівництва впаде.
  5. Навички самоорганізації та управління часом. Українці повинні планувати робочий день та керувати часом ефективно. Це важливо для досягнення максимальних результатів і виконання роботи вчасно.
  6. Робота з інструментами на базі штучного інтелекту. Нейромережа стрімко увірвалася на ринок праці та вже готується витісняти деякі професії. Важливо не конкурувати з ШІ, а використовувати його собі на благо: писати тексти, генерувати зображення, аналізувати мережевий трафік тощо.

Всі ці навички та знання можна набути через навчання та практичний досвід. Не лінуйтеся проходити курси, тренінги, вебінари та онлайн-заняття, щоб підвищувати професійну кваліфікацію. Також спробуйте працювати на відкритих проєктах, брати участь у волонтерських програмах або розробляти свої власні проєкти, щоб набути гідний та конкурентний практичний досвід.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що відбувається на аграрному ринку праці. Також ми повідомляли про топ-5 сфер у фрилансі, де значно виросли попит і зарплата.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.