Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Високі зарплати та низька конкуренція: що відбувається на аграрному ринку праці

Аграрний сектор почав довше закривати наявні вакансії, оскільки шукачі роботи вже менше погоджуються на посади з невигідними умовами

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Аграрний ринок праці майже відновився до довоєнного рівня, а зарплати виросли

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Компанія Agrohub і ресурс із пошуку роботи Work.ua провели комплексне дослідження та виявили, що аграрний ринок праці відновився на 80% від початку повномасштабного вторгнення, тобто до стану лютого 2022 року. З’являється все більше вакансій різного спрямування, а кандидати менше погоджуються на роботу з невигідними умовами.

Сайт Pro Гроші розповідає, що відбувається на аграрному ринку праці та які тенденції сформувалися.

Компанії активніше шукають персонал

До 24 лютого 2022 року кількість вакансій на Work.ua становила 2 745 в агросекторі. Вже у березні чисельність впала в 6 разів – до 445 вакансій. Поступове відновлення почалося наприкінці весни та влітку, коли українські військові відбили хвилю наступу росіян і сконцентрували активні бойові дії на Сході/Півдні.

У вересні зафіксували перший рекорд – 1 641 пропозиція роботи. Втім з жовтня на ринку праці знову відбулися послаблення, ймовірно, через масовані ракетні обстріли та періодичні вимкнення електроенергії по всій Україні.

Як змінювалась кількість вакансій в галузі
Як змінювалась кількість вакансій в галузі
Фото: Work.ua, Agrohub

"Агрогалузь активізувалась у перший місяць 2023 року, що пов’язано з наближенням початку посівних робіт. У березні 2023 року кількість пропозицій роботи сягнула 2 264 вакансії, що становить понад 80% до лютого 2022 року. Найбільше пропозицій – в Київській (515 вакансій), Дніпропетровській (209), Львівській (170) Одеській (143) та Вінницькій (133) + Черкаській (129) областях", – йдеться в дослідженні.

Чи є дефіцит кадрів в агрогалузі

Всупереч покращенню ситуації, компанії досі відчувають нестачу кваліфікованих співробітників, адже багато українців так і не повернулися з-за кордону. До категорій професій, де спостерігається дефіцит, належать:

  • механізатори;
  • робітничі спеціальності;
  • водії;
  • лінійний персонал.

Водночас фірми найбільше потребують таких працівників (відповідно до інформації щодо найбільш популярних вакансій на Work.ua):

  • менеджерів з продажу;
  • бухгалтерів;
  • механізаторів;
  • водіїв;
  • агрономів.

Який кадрів найбільше не вистачає компаніям
Який кадрів найбільше не вистачає компаніям
Фото: Work.ua, Agrohub

Конкуренція вже не настільки велика, як було в перші пів року повномасштабного вторгнення. Тоді проблемою на ринку праці була тенденція, що кандидати погоджувалися на роботу з низькою зарплатою і невигідними умовами, бо не мали вибору. Зараз же найм став довшим, бо кількість відгуків на одну вакансію майже досягла довоєнного рівня. Отже, українці не женуться за роботою і не поспішають працювати, якщо їм не подобаються умови.

Що відбувається з доходами агропрацівників

Медіанна зарплата в аграрній галузі наразі складає 16,5 тисячі грн. А протягом 2022 року показник становив 15 тисяч грн. В топі не керівних посад із найбільшою медіанною заробітною платою у березні 2023 року такі:

  • водій-міжнародник – 40 000 грн;
  • менеджер з закупівель – 28 750 грн;
  • менеджер ЗЕД – 25 000 грн;
  • механізатор – 24 000 грн;
  • машиніст – 23 250 грн.

Топ-5 посад, в яких заробітна плата виросла найбільше в агрогалузі
Топ-5 посад, в яких заробітна плата виросла найбільше в агрогалузі
Фото: Work.ua, Agrohub

Якщо говорити про регіони України, то зростання торкнулося Миколаївської, Чернівецької, Івано-Франківської, Тернопільської та Хмельницької областей. Найменший середній оклад отримують працівники в Полтавській, Рівненській, Чернігівській, Сумській і Житомирській областях.

Раніше сайт Pro Гроші писав про дивні пропозиції на ОLX і розповідав, як люди готові заробляти гроші. Також ми повідомляли, кому в IT-галузі важко втриматися на робочому місці.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.