Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Гроші ллються рікою? Топ-5 сфер у фрілансі, де значно виросли попит і зарплата

Послуги українських фрілансерів і до війни мали попит, але в період кризи деякі напрями роботи найбільше популяризувалися

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні зарплати деяких фрілансерів виросли в кілька разів

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Найбільше замовники шукають фахівців в Україні у напрямах програмування, дизайну, копірайтингу, архітектури та просування. Відповідно попит на послуги та оплата значно виросли в період вересня 2022 – лютого 2023 року.

Про це йдеться у дослідженнях сервісу Freelancehunt.

У сфері програмування найбільший приріст бюджетів у сегменті Node.js – на 337,14%. Попит на професіоналів, яка працюють з цим програмним середовищем, виріс у всьому світі. Також маємо великий запит на розробників мобільних застосунків для операційних систем IOS (268,3%,) та Android (123,71%). З’являється все більше проєктів по створенню чат-ботів на основі ChatGPT (154,71%)

В дизайнерському сегменті зміни продиктовані бажанням бізнесу змінити креативи та перепакувати бренд відповідно до тренду українізації. Плюс через потребу візуалізувати аналітичні матеріали шукають фрілансерів з умінням створювати інфографіку. Саме на ці послуги приріст бюджету складає 179,41% та 187,26% відповідно.

Наступна категорія – робота з текстами та переклад. Знову таки, тренд на українізацію додав роботи перекладачам і генераторам контенту. Плюс все більше бізнесу виходить на міжнародний ринок, що потребує текстів іноземними мовами. Відповідно до дослідження найбільше платять перекладачам івриту – на 529,17%. Слідом йде італійська – на 461,4% та німецька – на 312,73%.

В сегменті просування збільшення бюджетів торкнулося спеціалістів з купівлі посилань – на 126,69%. Також більше платять за SEO-аудит сайтів – на 125,97% та просування сторінок в соціальних мережах – на 35,05%.

Архітектори можуть заробити на послугах проєктування (151,95%), створення ландшафтного дизайну (113,25%) та індивідуальних архітектурніх проєктів (107,27%).

 | Фото: Freelancehunt
 | Фото: Freelancehunt
 | Фото: Freelancehunt
 | Фото: Freelancehunt

На скільки збільшився заробіток фрілансерів в популярних сферах

Фото: Freelancehunt

На скільки збільшився заробіток фрілансерів в популярних сферах

Фото: Freelancehunt

На скільки збільшився заробіток фрілансерів в популярних сферах

Фото: Freelancehunt

На скільки збільшився заробіток фрілансерів в популярних сферах

Фото: Freelancehunt

Професії під загрозою зникнення

Через можливості штучного інтелекту генерувати дані та видавати завершений результат деякі професії можуть зникнути. Точніше, не буде попиту на фахівців, оскільки роботодавці не захочуть платити зарплату працівникам, обов’язки яких може виконувати нейромережа.

Передбачається, що в майбутньому різні "генеративні" інструменти, як от ChatGPT, можуть замінити на ринку праці журналістів, редакторів, СЕО, програмістів, маркетологів, трейдерів, бухгалтерів, графічних дизайнерів, операторів служби підтримки, юридичних консультантів, вчителів (особливо мови, літератури та історії).

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні хочуть офіційно працевлаштовувати "домашніх працівників". Також ми повідомляли, що знайти роботу під час війни реально та розповідали, в яких регіонах найбільше вакансій.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.