Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Три професії, які залишилися в минулому: про кого вже давно забули роботодавці

Через технологічний розвиток деякі професії у світі зникли, оскільки обов’язки виконують комп’ютери чи роботи

Фото: Unsplash, Freepik. Колаж: Pro Гроші

Три професії, які зникли через вплив ШІ і технологій

Фото: Unsplash, Freepik. Колаж: Pro Гроші

Чимало дискусій виникає стосовно впливу штучного інтелекту на ринок праці, а саме – заміни ним деяких професій. З одного боку, здається нереальним, що ШІ зможе повністю викоренити потребу в бухгалтерах чи, наприклад, дизайнерах. З іншого боку, історія має приклади, коли через автоматизацію та технологічний прогрес дійсно зникло багато професій, оскільки обов’язки фахівців взяли на себе комп’ютери й роботи.

Сайт Pro Гроші розповідає про три професії, які повністю залишилися в минулому.

Кого роботодавці більше не шукають

  • Телефоніст

Це була дуже затребувана та популярна робота в часи, коли не існувало вбудованих автовідповідачів у телефонах і програмне забезпечення для здійснення дзвінків перебувало на примітивному рівні. Тоді оператори (не плутати з банківськими працівниками чи комерційними агентами) з’єднували абонентів, аби ті мали змогу поговорити. Професія зовсім не стара, але за короткий проміжок часу стала непотрібною, оскільки сьогодні цю роботу виконують автоматизовані телефонні системи та програми.

  • Оператор з введення даних

Залишилося дуже небагато вакансій на таку роботу, причому за неї мало платять. Раніше спеціалісти, які могли швидко і безпомилково вручну заносити інформацію в бази даних, таблиці та інші документи, дуже цінувалися. Але штучний інтелект прекрасно розпізнає та обробляє текст, тобто потреби в ручному введенні більше немає.

  • Агент по бронюванню квитків

І знову не обійшлося без впливу штучного інтелекту. Вже не треба самостійно займатися бронюванням квитків на авіарейси чи потяги, номерів у готелях тощо, тим більше – звертатися за послугами фахівця. З появою онлайн-сервісів агенти по бронюванню зникли, адже нейромережа автоматично шукає та замовляє квитки на літак за найкращою ціною.

Без яких професій залишилося людство через прогрес

Якщо попередні професії зрозумілі та знайомі сучасній молоді, бо існували не так давно, то про деякі робітничі спеціальності більшість навіть не чула. Вони зникли з ринку праці назавжди, на що вплинули глобальна автоматизація і технологічний прогрес.

Наприклад, була велика категорія працівників, які вручну зважували та лічили гроші. В сучасному світі це роблять банкомати та електронні системи розрахунків, тому таких фахівців ніде не зустрінеш. Схожа історія сталася з годувальниками коней – високооплачуваною і популярною колись роботою. Коні були основним видом транспорту, використовувались у сільському господарстві та на війні. Як тільки достатньо розвинувся автомобільний транспорт і механізувалися фермерські роботи, попит на коней зменшився. Відповідно годувальники також зникли.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ChatGPT назвав професію, на яку буде шалений попит найближчим часом. Також ми повідомляли, що ChatGPT назвав 10 професій, які можуть зникнути через штучний інтелект.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.