Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Повітряна тривога на роботі: чи можуть вас звільнити через прогули

Розповідаємо, які права має співробітник у разі повітряних тривог і чи загрожує йому відсутність на робочому місці звільненням

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Керівник може звільнити через прогул в разі повітряної тривоги

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

За час повномасштабного вторгнення по всій Україні зафіксували понад 30 тисяч повітряних тривог. В деяких областях через постійну загрозу обстрілів неможливо перебувати в незахищеному місці задля власної безпеки. Тож постає питання, чи має право роботодавець звільнити працівника, який прогулює через повітряні тривоги.

Про це розповіли представники регіонального управління Державної служби з питань праці.

Результат відсутності на робочому місці залежить від обставин і дій співробітника. За статистикою, середня тривалість повітряної тривоги дорівнює 55 хвилин. Враховуючи періодичність оголошень і традиційний 8-годинний робочий день, виходить, що людина може не з’являтися для виконання своїх обов’язків понад 3 години.

Такі регулярні прогули є підставою для звільнення працівника. Але за конкретних обставин роботодавець не може посилатися на відсутність члена колективу. Коли оголошують тривогу, людина має право самостійно вирішувати, де перебувати:

  • у приміщенні офісу;
  • в укритті або сховищі, створеному роботодавцем;
  • у спеціально визначеному укритті відповідно до переліку, наявному на офіційних сайтах міських і селищних рад.

Пропонуємо розглянути дві гіпотетичні ситуації. Перша – працівник протягом дня кілька разів покидав робоче місце через повітряні тривоги, причому час його відсутності чітко співпадав із тривалістю небезпеки. В такому випадку прогули вимушені та мають поважну причину.

Друга ситуація – людина не приходить на роботу кілька днів, а потім з’являється та аргументує це переховуванням в укриттях вдома чи деінде. Хоча тривоги були двічі по 1,5 години. Подібне пояснення не дає права прогулювати роботу, тож керівник може оформити звільнення.

Іншими словами, поважна причина відсутності співробітника виникає за таких умов:

  • час прогулів збігається з повітряною тривогою;
  • людина повідомила про свою відсутність керівництво (за можливості);
  • на підприємстві немає спеціального укриття, де можна виконувати обов’язки.

Де найбільше вакансій

Раніше ми розповідали, що кількість доступних вакансій нерівномірна по Україні. В деяких регіонах найбільше пропозицій від роботодавців, що також впливає на середні розміри заробітних плат залежно від професій. Відомо, що у серпні на популярному порталі з пошуку роботи Work.ua було розміщено майже 103 000 оголошень.

Лідерами за кількістю вакансій стали такі області:

  • Київська – 33 283;
  • Дніпропетровська – 9831;
  • Львівська – 9705;
  • Одеська – 6927;
  • Харківська – 3732.

Ці показники перевищують липневі на 10%. Якщо брати до уваги найбільший приріст вакансій, то у першій п’ятірці розташувалися області:

  • Чернігівська – 29%;
  • Житомирська – 27%;
  • Рівненська – 16%;
  • Хмельницька – 12%;
  • Київська – 11%.

Що стосується видів діяльності, то першими довгий час є галузі "Роздрібна торгівля" і "Продажі та закупівлі". Сукупно на Work.ua розмістили 25 946 оголошень про вакансії у вказаних сферах. Також лідирують "Сфера обслуговування" (19 449), "Робочі спеціальності, виробництво" (18 853) і "Готельно-ресторанний бізнес, туризм" (10 861).

Раніше сайт Pro Гроші писав, що зарплати в Україні не стоять на місці та розповідав, у представників яких професій виросли доходи. Також ми повідомляли, які професії допоможуть українцям розбагатіти.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.