Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Повітряна тривога – липневі ракетні атаки влетіли Росії в копієчку

Розповідаємо, скільки грошей було витрачено РФ під час липневих ракетних та дронових атак на територію України

Фото: Повітряні сили ЗСУ/Facebook, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Одна ракета X-101 коштує 14 млн. доларів

Фото: Повітряні сили ЗСУ/Facebook, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Щомісяця держава агресор втрачає неймовірні гроші, атакуючи Україну з повітря. Липень не став виключенням, і росіяни випустили близько пів тисячі ракет та дронів.

Про це повідомляє пресслужба Повітряних сил ЗСУ.

Яку суму витратила РФ під час липневих атак на Україну

Протягом липня 2023 року Російська Федерація здійснила численні повітряні атаки на Україну. Остання саме відбулася вночі 3 серпня, коли противник атакував країну з північного напрямку (Брянська область) використовуючи ударні безпілотні літальні апарати (БПЛА) Shahed-136/131.

За даними Повітряних сил ЗСУ, за липень 2023 року росіяни випустили 371 ракету та БПЛА по території України, проте сили протиповітряної оборони збили 282 з них. Серед арсеналу засобів, які Росія використовувала під час обстрілів українського неба, були "Шахеди", "Калібри", "Іскандери" та навіть "Кинджали".

У загальному, Росія витратила близько $196,7 мільйона на обстріли у липні 2023 року. Найбільше коштів було витрачено на:

  • "Калібри" – приблизно $48,0 млн.
  • "Х-101/555" – $43,2 млн.
  • "Кинджали" – $40 млн.
  • "Онікси" – $23,4 млн.
  • "Іскандер-К" – $20 млн.
  • "Шахеди" – $8,26 млн.
  • "Х-22" – $7,5 млн.
  • "Іскандер-М" – $6,0 млн.
  • "Х-59" – $0,33 млн.

Скільки коштує збити надзвукову Х-22

Збиття Х-22, яка є складною для перехоплення ракетою з надзвуковою швидкістю, може бути важкою задачею для України. Для ефективного перехоплення таких ракет, Україна має потребу у вдосконаленому протиповітряному оборонному комплексі, який міститиме системи ППО типу Patriot та SAMP-T.

Проте варто зазначити, що вартість одного залпу з ракетою PAC-3 MSE для системи Patriot становить близько 4 млн доларів, що більше ніж в три рази перевищує вартість ракети Х-22. Однак, пам'ятаємо, що система Patriot може збивати ще більш небезпечні ракети – "Кинджал".

З іншого боку, вартість одного залпу з ракетою Aster-30 для системи SAMP-T становить 2 млн доларів. Ця система також має високу ефективність і здатність збивати швидкі об'єкти, включаючи надзвукові та балістичні ракети.

Раніше ми повідомляли, скільки коштує небезпечний бомбардувальник який Росія використовує під час повітряних атак. Також ми писали, яких збитків зазнала інфраструктура України за час повномасштабного вторгнення РФ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.