Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ринок праці в Україні зазнав суттєвих змін – що відбувається на початку року

Через постійні відключення електроенергії ринок праці в Україні значно змінився

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ринок праці в Україні значно змінився через постійні відключення світла

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

На ринку праці в Україні відбулися значні зміни, зокрема зменшився попит на роботу силу. Це пов'зязано з ракетними обстрілами з боку РФ та тривалим відключенням електроенергії.

Про це йдеться у Макроекономічному та монетарному огляді НБУ.

Що відбувається на ринку праці

Через дефіцит електроенергії практично кожне підприємство зазнає збитків, тому що для зберігання продукції необхідна електрика, а більшість торгових точок потребують доступу до інтернету. Через це роботодавцям доводиться урізати тривалість робочого часу, зарплати працівників або, у найгіршому випадку, скорочувати штат.

Кількість запропонованих вакансій на кадрових порталах зменшилася від 5 до 23%, порівняно з максимумом, зафіксованим у вересні 2022 року. Також скоротилася кількість резюме, які надсилають українці. Зокрема, це пов'язано із обмеженістю електропостачання та з перебоями в мережах Інтернет-провайдерів.

Робота під час повітряних тривог

Згідно з українським законодавством, на випадок повітряної тривоги роботодавець повинен захистити працівників, які в цей час знаходяться на підприємстві. Для цього потрібно:

  • встановити гучномовець в офісі, який буде повідомляти про повітряну тривогу та озвучувати адресу найближчого укриття. Це правило стосується тих роботодавців, у яких 25 і більше працівників;
  • розробити й довести до відома працівників План реагування на надзвичайні ситуації (якщо в офісі працюють понад 50 людей) або Інструкцію щодо дій персоналу в разі загрози або виникнення надзвичайних ситуацій (якщо в офісі менш як 25 людей). У таких документах насамперед повинно бути детально розписано, куди і як іти працівникам, якщо буде оголошена повітряна тривога. Також там можуть бути прописані інструкції, що робити з матеріальними цінностями й документами, та інші службові деталі.

Якщо ці вимоги не виконані, роботодавця можуть притягнути в тому числі до кримінальної відповідальності за однією зі статей:

  • Стаття 367 КК України (службова недбалість). Можна отримати від 2 до 5 років позбавлення волі.
  • Стаття 270 (порушення правил пожежної або техногенної безпеки). Можна отримати від 3 до 8 років позбавлення волі.

Раніше ми розповідали, які фахівці будуть затребувані в Україні у 2023 році. Також ми писали, за що можна отримати покарання на роботі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.