Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пріоритети змінюються: за ким полюватимуть роботодавці у 2023 році

По рівню зарплат Україна може відкотитися до показників минулих років

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Професії більше не мають обмежень

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Повномасштабне вторгнення внесло немало корективів в життя людей та країни. Зміни застали й ринок праці. Деякі професії стали більш популярними, а деякі, навпаки, втратять свій попит.

Про тренди серед професій сайту Pro Гроші розповіла експертка ринку праці Валентина Бардадим.

Професії критичної інфраструктури та виробничі посади будуть затребуваними. Думаю, що все більше жінок почнуть опановувати "традиційно чоловічі" професії, в яких будуть дуже успішними, оскільки професійність не має гендеру, віку та будь-яких інших обмежень, – говорить експертка.

Важливим напрямком для розвитку після війни має стати оборонна промисловість.

Також нам знадобиться відновлення земельних ресурсів, оскільки величезна кількість орних земель зараз не в кращому стані. Знову ж таки – дорожнє будівництво, залізниці. І крім відновлення потрібне ще й оновлення, – додала Валентина Бардадим.

Після війни збільшиться попит на медичних працівників. Все через стрес, який пережитий багатьма людьми, зокрема дітьми. Він серйозно позначається на їхньому ментальному та фізичному здоров'ї.

Топ-5 популярних професій у 2023 році

Професійні військові – через напад РФ тепер усім стало зрозуміло, що без армії завжди загрожуватиме країні небезпека нападу від сусідів.

Медики – лікарі (особливо кардіологи, реаніматологи, хірурги), медсестри, з добрими знаннями та досвідом будуть потрібні країні. Їхня зарплата значно підвищиться.

Психологи – багатьом людям, які пережили жахи війни, ще тривалий час знадобиться допомога психологів та психотерапевтів.

Будівельники – найбільш потрібними будуть усі будівельні спеціальності для відновлення України після війни, а це точно не на один рік, говорить Валентина Бардадим. Інженери, проєктувальники, архітектори, дизайнери, а також представники робочих спеціальностей (маляри, штукатури, лицювальники) завжди знайдуть собі роботу в Україні майбутнього.

Логісти – вони матимуть чималий попит, адже треба буде постачати продукцію, необхідні матеріали для будівництва, ремонту, відновлення інфраструктури, продовольчого забезпечення країни. А для цього потрібна хороша логістична система.

Яка буде зарплата у 2023 році

Українцям варто очікувати зменшення обсягів виробництва до 25% та скорочення економіки країни на 30%, – зазначила експертка.

Спад економіки розвіює сподівання щодо збільшення заробітних плат. По рівню зарплатні Україна може відкотитися до показників 2014-2015 років.

Раніше ми розповідали, які українські фахівці будуть найбільш затребувані в Польщі у 2023 році. Також ми писали, за що можна отримати покарання на роботі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.