Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Новачок на ринку праці – де взяти досвід роботи, якого немає

Разом з експертом ми зібрали для вас топ порад, які допоможуть отримати роботу мрії

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Іноді компанії не хочуть витрачати час на людину без досвіду

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Чимало випускників університетів стикають з проблемою браку досвіду, коли намагаються влаштуватися на омріяну роботу. Ба більше, від такої ж проблеми страждає навіть старше покоління, коли хоче змінити сферу діяльності та спробувати щось нове. Виходить, що компанії залишають цілий натовп розумних і вмотивованих працівників за бортом.

Про те, де взяти досвіт та розірвати коло невдач з пошуком роботи, сайту Pro Гроші розповіла експертка ринку праці Валентина Бардадим.

Де взяти досвід, якщо людина щойно закінчила навчання?

Це питання досить розповсюджене. Однак варто зважати на те, що для роботодавця важливо мати в команді випускника ВУЗу не лише із глибокими знаннями у конкретній галузі або спеціальності, але і щоб в майбутнього працівника були добре розвинені особистісні навички, такі як командна робота, адаптація, комунікація.
Валентина Бардадим

Валентина Бардадим

Експертка із працевлаштування

Набути такий досвіт студенти можуть ще під час навчання. Наприклад, програми студентських обмінів, участь у студентських організаціях, групах за інтересами та неурядових структурах. Завдяки цьому потенційний роботодавець розуміє, що така людина була:

  • працьовитою;

  • амбітною;

  • розвивала інтереси поза навчанням.

Також, якщо ви щойно закінчили навчання, то можете пройти стажування або практику у бажаній компанії, що працює у галузі, де ви хочете розвиватися. Це допоможе не тільки набратися нових знань, а ще й дасть цілком конкретне уявлення, як саме відбувається робота на певній посаді.

Крім того, стажуватися подекуди можна в кількох місцях одночасно й не лише за основним напрямком освіти. Волонтерство, підробіток або неповна зайнятість, сезонна робота, самостійні проєкти – це буде вагомим аргументом на вашу користь.
Валентина Бардадим

Валентина Бардадим

Експертка із працевлаштування

Де взяти досвід пенсіонеру?

Зараз все більше пенсіонерів починають шукати нову роботу після виходу на відпочинок. Все для того, аби продовжувати розвиватися. Однак іноді роботодавці відмовляються їм давати місце через брак досвіду.

Однак, якщо ви вже на пенсії, а вам необхідний досвід роботи, то ви можете проходити стажування. Саме завдяки цьому ви наберетеся досвіду, а також зможете зарекомендувати себе керівництву. Можливо, вас навіть візьмуть на постійну основу, – говорить експертка.

Чому роботодавець в більшості випадків не хоче брати людину без досвіду?

Так трапляється через те, що компанія не хоче затрачати час та кошти на навчання людини без досвіду, а мати одразу спеціаліста, який буде показувати результат та приносити дохід компанії. Адже є такі професії та спеціальності, де обов’язково потрібні практичні навички.

Чи цінується на ринку відкритість до навчання більше, ніж досвід?

Так, на ринку є такі випадки і їх немало. Важливо у такому випадку, аби ви показали роботодавцю своє бажання вчитися та розвиватися. Тоді керівник швидше візьме на роботу людину без досвіду, якщо та готова вчитися і вдосконалювати себе разом із компанією.
Валентина Бардадим

Валентина Бардадим

Експертка із працевлаштування

Як правильно продемонструвати свої навички, аби вони замінили досвід

Вказуючи ваші навички, як професійні, так і особистісні, в резюме або при співбесіді, важливо бути відвертими, а також, наводити конкретні приклади того, як ви використовували ці навички в минулому.

Саме це допоможе показати роботодавцю, що ви дійсно отримали цей досвід і застосовували його на практиці, а отже зможете використовувати й на новій роботі. В резюме також повинен бути розділ з навичками, релевантними для нового місця роботи.

Подбайте про те, щоб розділ з навичками був логічно пов'язаний з іншою інформацією у резюме. Якщо ви написали про те, що уважність до деталей ваше друге ім'я, то це означає, що ваше резюме повинно бути вичитано вздовж і поперек, аби уникнути помилок і одруківок.
Валентина Бардадим

Валентина Бардадим

Експертка із працевлаштування

Топ порад для людей, які шукають роботу мрії

  • У вас маж бути чітка мотивація та розуміння, де і ким ви хочете працювати.
  • Резюме – це ваша візитівка та дорогоцінна перепустка на співбесіду. Воно повинно бути змістовне, а також професійно і візуально наповнене.
  • Не забувайте про супровідний лист, рекомендації, адекватні сторінки в соцмережах та професійних онлайн-площадках.
  • Залучайте всі можливі канали пошуку роботи.
  • Готуйтесь до співбесіди та будьте постійно на звʼязку.

Раніше ми розповідали, що суттєво зміниться у працевлаштуванні українців в Ізраїлі у 2023 році. Також ми писали, за що роботодавець може отримати 8 років тюрми.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.