Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Робота в Ізраїлі: що суттєво зміниться для українців у 2023 році

Ізраїль вже у цьому році запровадить серйозні обмеження для громадян України

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці в Ізраїлі не зможуть знайти роботу

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці, які прибудуть до Ізраїля у 2023 році, будуть обмежені у працевлаштуванні на території країни.

Таке рішення ухвалило міністерство внутрішніх справ Ізраїлю, пише Haaretz.

Обмеження стосуватимуться українців, які прибудуть в країну після 1 жовтня. Вони не зможуть легально влаштуватися на роботу.

У МВС пояснили, що українці, які виїхали в Ізраїль після початку повномасштабного вторгнення РФ, підпадають під груповий захист від депортації, яку щомісяця продовжує голова МВС. Їм дозволено працювати через 90 днів після прибуття в країну.

Водночас ті українські громадяни, які прибули до Ізраіля після червня 2022 року, підпадають під дію процедури, яка обмежує працевлаштування. Зокрема, у 17 містах країни громадяни України можуть працювати у таких сферах:

  • на будівництві;
  • у сільському господарстві;
  • в установах з догляду за хворими та літніми;
  • у готелях.

Загалом, з початку війни до Ізраїлю з України в'їхали 46 206 українців чи громадян інших країн. Серед них – близько тисячі осіб були визнані такими, що підпадають під дію закону про повернення. З того часу країну залишили 30 792 українці. Наразі там перебувають 14 420 громадян України, які прибули туди з початку війни.

Куди влаштовуються та скільки заробляють українці за кордоном

Згідно з даними дослідження Міграційної платформи EWL та Центру Східноєвропейських студій Варшавського університету, більшість українців Європі влаштувалися на роботу в:

  • готельному бізнесі;
  • ресторанному бізнесі;
  • торгівлі;
  • простій фізичній роботі.

До початку повномасштабної війни українці найчастіше працювали висококваліфікованими фахівцями у сфері обслуговування та торгівлі, вчителями та менеджерами.

Працевлаштовані біженці у середньому заробляють:

  • у Німеччині – 1 467 євро на місяць;
  • у Польщі – 541 євро на місяць.

Автори дослідження зазначають, що близько 1/5 респондентів в обох країнах підвищують свою професійну кваліфікацію через курси та навчання, а понад 40% респондентів заявляють про готовність підвищувати свої навички у майбутньому.

"Це свідчить про високий професійний потенціал біженців, які готові скористатися різними формами професійного розвитку", – підмічають дослідники.

Раніше у Мінсоцполітики повідомили, чи можуть українці отримувати свої пенсії за кордоном. Також ми розповідали, скільки українців планують повернутися з-за кордону після війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.