Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Залишаться без роботи? Чому в Україні уникають кандидатів-переселенців

Експертка стверджує, що на ринку праці на сьогодні є різна інформація стосовно ВПО

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

До ВПО-кандидатів можуть ставитися насторожено

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Через повномасштабне вторгнення в Україні побільшало переселенців. Люди змінюють своє місцепроживання, аби зберегти себе та намагаються звикнути до нового життя. Саме тому більшість одразу починає шукати нову роботу. Однак роботодавці не завжди згодні брати ВПО на вільне місце.

Про це говорить рекрутер ГО "Платформа трансформації", проєкту з працевлаштування Work Service Lviv Наталя Лаба, пише work.ua.

Експертка стверджує, що на ринку праці на сьогодні є різна інформація: від настороженості працедавців відносно кандидатів-ВПО, до бажання працевлаштувати саме такого шукача.

"Якщо розібратися з питанням саме настороженого ставлення до ВПО-кандидатів, то так, такі думки існують. Проте причиною того стало, що дійсно є ще невпевнені у місці проживання кандидати, а також такі, хто і до періоду повномасштабної війни був безвідповідальним працівником. Останні своїми ж неаргументованими діями змусили деяких працедавців упереджено ставитися й до інших кандидатів-переселенців", – говорить Наталя Лаба.

У період весна-осінь 2022 року більшість людей насправді не знали, чи лишаться надовго на одному місці, вивчали міста, в яких можуть зупинитися, стабілізуватися.

Виходило, що деякі роботодавці ризикували, адже хотіли допомогти та працевлаштувати людину. А кандидат, пропрацювавши 1-2 місяці, звільнявся, бо змушений був переміщатися або в інше місто, або виїжджати за кордон.

"Були ще такі кейси, як, наприклад, неможливість дитину влаштувати в садочок чи в школу. Тоді вимушеним переселенцям знову доводилося переїжджати в інше місце, кудись, де є можливість продовжити освіту дітей, де вже живуть друзі, родичі. Роботу в такому разі теж доводилося полишати", – говорить експертка.

В першу чергу люди думають за безпеку для себе та своєї сім’ї.

Як ВПО отримати тимчасове житло

Ми вже писали про те, що ВПО та члени її сім'ї мають право претендувати на отримання житла з фонду за місцем перебування у межах території відповідних органів. Однак житло має бути не меншим, ніж 6 квадратних метрів на одну особу. Для цього вам треба зібрати документи, а саме:

  • заяву;
  • копії документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України;
  • копію довідки внутрішньо переміщеної особи про взяття на облік в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб та копії відповідних довідок членів сім’ї (за наявності);
  • копії документів, виданих органами державної реєстрації актів цивільного стану або судом, що підтверджують родинні відносини заявника та всіх членів його сім’ї (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, посвідчення опікуна або піклувальника тощо);
  • копію реєстраційного номера облікової картки платника податків;
  • копії документів, що підтверджують підстави пріоритетності в наданні внутрішньо переміщеним особам житлових приміщень із фонду. Факт знищення або пошкодження житла, яке призвело до неможливості його використання за призначенням, підтверджується особистою заявою заявника та членів його сім’ї.

Раніше ми писали про те, чи скасують допомогу переселенцям в разі зміни місця проживання. Також сайт Pro Гроші розповідав, що загрожує українцям, які зловживають статусом ВПО.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.