Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нова професія за 6 тижнів: які чотири фахи запропонували освоїти молодим українцям

Навчальні програми будуть розраховані для безробітної молоді, яка планує перекваліфікацію

Фото: Pexels, Укренерго. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть отримати нову професію

Фото: Pexels, Укренерго. Колаж: Pro Гроші

Повномасштабна війна в Україні суттєво вплинула на ринок праці. Через це безробітній молоді пропонують перекваліфікуватися. Для цього Державна служба зайнятості після консультацій з бізнесом та експертами у сфері HR оновила 4 навчальні програми.

Про таке повідомили на платформі Career Hub.

Які професії можна буде отримати

Молоді вирішили надати можливість отримати одну із таких професійних кваліфікацій:

  • Особливості монтажу та експлуатації сонячних панелей;
  • Монтаж, технічне обслуговування та ремонт електропроводок і освітлювальних електроустановок та мереж;
  • Збирання опалубки простих видів, виготовлення арматурних сіток і каркасів та приготування бетонних сумішей;
  • Розпалубка та розбирання бетонних та залізобетонних конструкцій.

Для цього було оновлено навчальні програми для перекваліфікації. Навчання на кожній з цих програм буде тривати в середньому 6 тижнів.

Подавати заявки на навчання можна вже з 1 жовтня 2023 року. Навчання за напрямками "Монтаж, технічне обслуговування та ремонт електропроводок і освітлювальних електроустановок та мереж" та "Особливості монтажу та експлуатації сонячних панелей" розпочнеться найпершим, але лише після формування навчальних груп.

Які фахівці будуть потрібні в Україні

Як показало дослідження Career Hub, на ринку праці зростає попит на професіоналів у сфері енергетики, а саме – у сфері альтернативної енергетики, а також розробки власних родовищ, зокрема, видобутку газу.

Експерти очікують, що попит на кваліфікованих фахівців у сфері відновлюваної енергетики зросте на 61%. Загалом це такі працівники у таких напрямках:

  • проєктування;
  • монтаж;
  • сервісне обслуговування;
  • ремонт установок відновлюваної енергетики.

До того ж більшість компаній планують розширювати штат вже після завершення війни. Серед професій найбільш затребуваними, за попередніми прогнозами, будуть бетонярі, малярі, електрогазозварники, верстатники деревообробних верстатів та дизайнери.

Кого безплатно навчатимуть на IT-курсах

Переселенці та жителі прифронтових територій зможуть безплатно отримати стипендії для навчання на IT-курсах. Це ініціатива від освітньої платформи Prometheus (за підтримки USAID).

Зокрема, надати планують 600 таких стипендій для жителів Чернігівської, Сумської, Харківської, Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської, Миколаївської та Одеської областей. Заявки можна подавати з 1 жовтня.

Раніше ми писали про те, яку роботу українцям буде легше отримати. Також ми розповідали, чому пошук роботи може обернутися проблемами.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.