Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

На вакансії нема кому відгукуватися: чому в Україні бракує медиків і де найбільше роботи

Розібралися, яка ситуація на ринку вакансій в медичній сфері, та в яких областях лікарів бракує

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

За кількістю пропозицій роботи для медиків лідирує Київвська область

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ринок праці України в категорії "Медицина, фармацевтика" переживає не найкращі часи. Сайти для пошуку роботи переповнені вакансіями у цій галузі, але на них нікому відгукнутися. У 2023 році ринок праці у медичній сфері відновився на 114%. І хоча вакансій стало більше, ніж на початку повномасштабного вторгнення, фахівців бракує.

Про ситуацію з роботою у медичній галузі розповідає редакція Pro Гроші.

За даними Work.ua, після початку повномасштабного вторгнення кількість вакансій у категорії "Медицина, фармацевтика" скоротилась у 7 разів. Якщо у лютому 2022 року розділ нараховував 6 465 пропозицій роботи, то у березні того ж року їх залишилось 806. Наразі за кількістю вакансій категорія "Медицина, фармацевтика" займає 10 місце на ринку праці. Роботу пропонують 6 465 лікарям, а це означає, що ринок відновився на 114%.

Де ринок відновився найкраще

За кількістю пропозицій роботи для медиків лідирує Київська область з показником 2 570 вільних місць. Велику потребу у кваліфікованому медперсоналі також мають:

  • Дніпропетровська обл. — 610 пропозицій;
  • Львівська обл. — 553 пропозиції;
  • Одеська обл. — 546 пропозицій;
  • Харківська обл. — 341 пропозиція.

Найкращу динаміку відновлення демонструють західні області України. Кількість пропозицій роботи подекуди збільшилась у двічі та навіть в тричі. Ситуація з рівнем відновлення кількості вакансій виглядає так:

  • Закарпатська обл. — 307%;
  • Рівненська обл. — 253%;
  • Чернівецька обл. — 230%;
  • Волинська обл. — 182%;
  • Івано-Франківська обл. — 180%.

Де відновлення відбувається повільно

"Відгуків на лікарські спеціальності, на вакансії анестезиста та рентгенолаборанта немає взагалі. Таких спеціалістів немає і серед резюме шукачів. У дефіциті медичні сестри, тому що підходящих кандидатів дуже мало. Багато шукачів мають прострочені медичні документи, бо давно не працювали в медичній сфері та не проходили обов’язкове для медпрацівників підвищення кваліфікації", — розповіла директорка медичної клініки у Запоріжжі Наталя Бурзаєва.

А от у прифронтових районах роботодавці скаржаться на дефіцит кваліфікованих кадрів. Відновлення в цих районах також відбувається, але значно повільніше ніж в інших областях країни.

Раніше ми писали, кого з лікарів не зможуть забрати на фронт, а також кому не заплатять за перебування на лікарняному.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.