Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Шахраї вже на ринку праці: чому пошук роботи може обернутися проблемами

Які існують схеми обману майбутніх співробітників та як не потрапити у ці пастки

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

5 популярних обманів на сайтах з вакансіями

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Шахраї використовують людські вразливості та важкі ситуації в країні, щоб здійснювати обман та отримувати неправомірну вигоду. Для захисту себе від їхніх махінацій необхідно знати ці схеми.

Про це повідомляє Work.ua.

Не забувайте, що чесні роботодавці завжди відкрито представляють себе та надають всю необхідну інформацію. Отримати високу зарплату без належних знань та досвіду роботи, працюючи лише кілька годин на день – вигадка шахраїв.

№ 1: Підпишіться на telegram-канал і отримуйте від $1 000

Обіцяна зарплата: від 30 000 грн і більше.

Приклад:

"В Україні повно вакансій, де навіть новачкам платять від $1 000, а більшість населення досі працює за копійки, думаючи, що без досвіду роботу не знайти, треба гарне резюме та вища освіта. Зайшли, погортали, вибрали вакансію із з/п від 30 000 грн (нижче немає) і працюєте собі в кайф. Підписуйтесь, та отримуйте гарні гроші, навіть якщо нічого не вмієте".

Насправді: адміністратори telegram-каналів обманюють користувачів і перенаправляють трафік на різні групи з метою подальшого продажу останньої або реклам вакансій. Ця схема використовується в умовах дефіциту працівників, але якість роботи та зарплати можуть значно варіюватися і не завжди відповідають обіцянкам.

№ 2: Потрібні співробітники з "трудовою етикою"

Обіцяна зарплата: 550−2 500 грн на день.

Приклад:

"Привіт, я регіональний менеджер і зараз шукаю співробітників на неповний робочий день. Ви можете легко виконувати замовлення на продаж у вільний час за допомогою мобільного телефону. Вік: 22−60 років. Вимоги: Дисципліновані, з хорошими особистими якостями та трудовою етикою. Заробітна плата 550−2 500 грн на день. Завдання прості, працювати можна в будь-який час і в будь-якому місці. Зв’яжіться з нами за адресою ".

Насправді: ці повідомлення надходять з-за кордону, це помітно завдяки недбалому перекладу оголошення і листуванню з адміністратором, який користується "кривими" скриптами. Метою цієї схеми є отримання персональних даних українських користувачів, які просять надіслати для реєстрації на роботу.

№ 3: "Офісники"

Обіцяна зарплата: від 15 000 грн на тиждень – верхньої межі немає, виплати щотижня у валюті.

Схема: шахраї представляють свої вакансії під такими посадами, як "менеджер по роботі з клієнтами", "менеджер обслуговування", "менеджер продажів" і не вимагають досвіду. Головними критеріями є активність, швидке навчання і бажання заробляти багато. Такі "офіси" розташовані по всій Україні у великих містах.

Насправді: у таких "офісах" основна діяльність полягає в шахрайстві через телефон, намагаючись витягнути гроші з банківських рахунків та кредитних карток. Хоча заявляють, що мета цього обману – росіяни, насправді українці також стають жертвами. За такий вид шахрайства в Україні передбачена кримінальна відповідальність.

№ 4: "Шлюбні" агенції

Обіцяна зарплата: 18 000−60 000 грн.

Схема: такі вакансії зазвичай представлені як "перекладач", "оператор чату", "менеджер по роботі з клієнтами" і подібними. Тут, як і в "офісних" схемах, співробітників "приманюють" високими доходами у валюті, щотижневими виплатами та обіцянками, що не потрібен особливий досвід чи навички, оскільки всьому навчать.

Насправді: такий вид зайнятості полягає у виманюванні грошей з іноземців, які мріють познайомитися з привабливими жінками з України.

№ 5: Криптошахраї

Обіцяна зарплата: від 21 000 до 100 000 грн з прив’язкою до курсу долара.

Схема: розміщують вакансії під назвами "менеджер по роботі з клієнтами", "менеджер з продажів", "retention-менеджер" та "акаунт-менеджер". Вони створюють імідж успішної компанії, але не мають жодної дійсної інформації про себе в Інтернеті й беруть на роботу навіть тих, хто не має досвіду, від 18 років.

Насправді: співробітники цих компаній здійснюють дзвінки до українців і жителів інших європейських країн, пропонуючи інвестувати кошти у біржові операції й криптовалюту. У результаті вкладники не отримують ні виплат, ні можливості повернути свої інвестиції.

Як мінімізувати ризики натрапити на шахраїв

  1. Не пересилайте гроші за працевлаштування.

  2. Вивчайте інформацію про компанію в мережі Інтернет, відвідуйте їх вебсайт і читайте відгуки.

  3. Не передавайте особисті дані та номери банківських карт незнайомим особам.

  4. Уникайте реєстрації та верифікації на ненадійних вебсайтах.

  5. Уважно перевіряйте адресу вебсайту компанії та ім'я користувача в соціальних мережах, з якими ви спілкуєтеся щодо роботи.

  6. Активізуйте критичне мислення, якщо вакансія чи поведінка рекрутера викликають у вас підозру або сумніви.

В яких областях України найбільше вакансій

Найбільшу кількість вакансій, за даними популярного інтернет-порталу, у серпні запропонували 5 таких областей:

  1. Київська – 33 283.
  2. Дніпропетровська – 9 831.
  3. Львівська – 9 705.
  4. Одеська – 6 927.
  5. Харківська – 3 732.

Якщо говорити про розподіл вакансій за галузями, то "Роздрібна торгівля" і суміжна сфера "Продажі й закупівлі" вже тривалий час залишаються лідерами. Загалом, на відомому порталі з працевлаштування було розміщено майже 30 тисяч вакансій з цих сфер.

Раніше ми писали, у представників яких професій виросли доходи. Також повідомляли, які професії допоможуть українцям розбагатіти.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.