Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Небезпечне схвалення і приниження: як розпізнати маніпуляції на роботі і що робити

Разом з експерткою розбираємось у корпоративній етиці з психологічної точки зору

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ставлення до роботи унікальне у кожного

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Робота займає величезну частину нашого життя, а для деяких стає другим домом. Щодо цього фахівці мають різну думку – хтось наполягає на балансі між відпочинком та роботою, а хтось вважає, що лише понаднормова праця може привести до успіху.

На цьому підґрунті виникає безліч проблем, адже у роботодавця може з’явитися спокуса порушити рамки робочого часу свого підлеглого, спробувати маніпулювати ним. У його підлеглих в роботі теж можуть виникати спірні ситуації, що балансують на межі корпоративної етики.

Про неоднозначні робочі моменти сайт Pro Гроші поговорив із психологинею, доценткою кафедри журналістики та нових медіа Яною Фруктовою.

Порушення особистих кордонів

Постійні прохання залишитись після роботи, недоречні особисті питання та розмови, наприклад "ви не збираєтесь раптом заміж, а то підете в декрет і шукай потім нового працівника". Здавалося б, все це однозначне порушення особистих кордонів людини. І з точки зору корпоративної етики, це так і є.

Але на думку експертки, поспішних висновків робити не треба, адже у кожної людини ці кордони унікальні.

Для когось питання про приватне життя є нормальними, а для когось це є порушенням особистих кордонів. Якщо подивитися на ситуацію загалом, то головний дзвіночок – це ваш психологічний і фізичний дискомфорт, – каже вона.

Тіло завжди сигналізує, що в наш особистий простір втручаються, і це неприємна ситуація. Для декого це може бути не лише ніяковість та психологічний дискомфорт, а й фізіологічні прояви у вигляді спазмів чи головних болей, пояснює психологиня.

Що робити далі?

Якщо ви відчули, що ваші кордони порушені колегами чи керівництвом, можете спробувати їх відстояти або переглянути.

Поставте собі питання – чи готові ви зараз до такого виду взаємодії, адже універсальних правил для всіх немає, бо кожна людина індивідуальна.

Наприклад, порушення особистих кордонів в категорії "час", коли нас просять затриматися на роботі. Для когось це категорично неприйнятно, адже людина вибудовує свою систему координат, планує по іншому свій день, але може бути ситуація, коли людина відчуває самотність, і прохання затриматися на роботі для неї рятівний круг. Вона може відчути себе потрібною, компетентною та заповнити порожнечу всередині себе, – пояснює Яна Фруктова.

Звісно, роботодавцю не варто розраховувати на такий сценарій і очікувати цього від усіх своїх підлеглих. Але ви можете запам’ятати, що для вас не обов’язково буде неприйнятним те, що для ваших колег, і навпаки – ви не зобов’язані затримуватись кожного дня та відповідати на незручні питання, якщо вас це ображає.

Маніпулювання схваленням

Всі люди прагнуть прийняття та схвалення, тому саме схвалення може бути одним з видів маніпулювання на роботі.

Це випадки, коли ваш керівник заохочує порушення ваших особистих кордонів похвалою – "як добре, що ви затрималися на роботі", "як добре, що ви працюєте понаднормово". Все це може призвести до досить негативних наслідків, зокрема, проблем зі здоров’ям, але завжди потрібно прислухатися до свого організму.

Якщо попри все ви бажаєте отримати новий досвід, ви можете схвально сприйняти прохання виконати ще одне завдання, тому що у вас зараз в пріоритеті кар’єра. Тому особисті кордони дуже рухливі і залежать від життєвої ситуації на даний момент, – каже експертка.

Тому психологиня радить визначитися із власними потребами, проблемами, межами особистих кордонів та пріоритетами.

Що з цим робити?

Якщо вам неприємні постійні посягання на позаробочій час та маніпуляції накшталт "ніхто, окрім тебе, не зможе цього зробити", не обов’язково це терпіти. Експертка запевняє, що найкращий спосіб цього позбутися – щиро поговорити з керівником, навіть якщо це буде не дуже приємна розмова.

Тут не зайвим буде і зазирнути до трудового договору, де мають бути прописані умови роботи, зокрема, робочий час та оплата за понаднормові зміни.

Скажіть своєму роботодавцю, що вам потрібен повноцінний відпочинок і ви впевнені, що у вашій команді вистачає професіоналів, які можуть виконати цю роботу, радить доцентка. Відмова має бути аргументованою та ввічливою, але впевненою.

Не присвоюйте усі досягнення собі

Психологиня радить ніколи не забувати про інших членів команди та підкреслювати важливість кожного у спільній роботі.

Якщо ви будете присвоювати усі досягнення собі, це створить не найкращу атмосферу в колективі і поставить вас під удар, викличе величезну хвилю роздратування та заздрощів.

Виокремлення одного працівника

Інколи недалекоглядні керівники не найкращим чином виділяють якісь здобутки одного з працівників.

Коли одного виокремлюють перед усім колективом, при цьому применшуючи важливість інших або з фразами на кшталт "вчиться, як треба" – це не призведе ні до чого хорошого, а просто розколе команду.

Якщо керівник когось виділяє, він свідомо чи несвідомо наражає цю людину на небезпеку. Небезпечними будуть реакції інших співробітників. Це ніколи не призводить до дружніх, теплих стосунків, тому, можливо, керівник хоче несвідомо таким чином позбутися конкурента, – пояснює Фруктова.

Експертка радить у такому випадку щиро поговорити з керівником і попросити виділяти всю команду, а не лише ваші заслуги.

Ще однією великою помилкою є покарання та привселюдна лайка одного зі співробітників.

Покарання дійсно може бути засобом негативної стимуляції, але спрацьовує він надзвичайно рідко, тим паче, коли це приниження особистості.

Окрім озлоблення, латентної або відкритої агресії, це ні до чого не призведе. Це просто приниження людини, яке є неприпустимим ні в особистих, ні в робочих стосунках, – впевнена психологиня.

Корпоративна етика у цьому питанні абсолютно тверда – так не можна робити, і вища посада не дає права на це жодному керівнику.

У такому випадку ви навіть маєте право звернутися зі скаргою до вищого керівництва або до трудової інспекції.

Раніше сайт Pro Гроші писав про шахраїв на ринку праці і розповідав, де краще працювати під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.