Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Шахраї на ринку праці: вакансії, на які не треба відгукуватись

Шахраїв можна зустріти, де завгодно, навіть при пошуку роботи треба бути дуже обачними

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Шахраї вже на ринку праці

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

На платформах пошуку роботи можна легко натрапити на шахраїв, які вводять в оману та заважають пошуку надійного заробітку. У серпні поточного року було заблоковано 500 вакансій від зловмисників, а у жовтні – понад 100 таких пропозицій.

Про це повідомляє кадровий портал Work.ua.

Яку роботу пропонують шахраї

Щомісяця кадровий портал блокує вакансії "шлюбних агенств" та криптошахраїв. Однак одним сайтом все не обходиться, такі пропозиції все ще можна побачити на інших ресурсах для пошуку роботи.

"Шлюбні агенства" пропонують кандидатам такі вакансії:

  • перекладач;
  • оператор ПК;
  • оператор чату;
  • менеджер по листуванню та роботі з клієнтами.

Якщо кандидат відгукується на будь-яку вакансію, то з'ясовується, що суть роботи насправді полягає у тому, щоб спілкуватись з іноземцями, які бажають познайомитись з українками, та намагатись витягти з них якомога більше грошей.

На такі вакансії, як "блогер, ведуча ефірів/трансляцій, стрімер, модель" також не варто звертати увагу, тому що це не зовсім традиційна робота. Один з основних способів заробітку – донати глядачів на подяку за контент, на цю вакансію шукають зокрема дівчат віком від 18 років.

Є вакансії, на які можна не просто влаштуватись, а ще й втратити свої гроші, такі пропозиції викладають криптошахраї. Вони позиціонують себе як фінансові, аутсорсингові, консалтингові компанії, маркетингові/рекламні агенції з такими вакансіями:

  • менеджер з роботи з клієнтами;
  • менеджер з продажу;
  • retention-менеджер;
  • акаунт-менеджер.

Після того як людина відгукнулась на цю вакансію та пройшла співбесіду, криптошахраї пропонують вкласти гроші у біржові інвестиції, а якщо грошей у людини для вкладу немає, то допомагають оформити на її ім'я мікропозику. Людині обіцяють заробіток з цього вкладу, а насправді ніяких інвестицій не існує, а подальша суть роботи полягає в тому, щоб дзвонити клієнтам різних фінустанов і пропонувати вкластись в неіснуючу біржу.

Навіть при пошуку роботи треба бути обачними, шахраї мають купу схем, щоб заробити грошей на інших людях, тому завжди потрібно знаходити реальні відгуки про компанію перед працевлаштуванням та нікому дистанційно не передавати свої особисті дані.

Раніше ми розповідали, яку роботу вибрати під час війни. Також ми писали, кого наразі більше шукають компанії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.