Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

ChatGPT назвав 10 професій, які можуть зникнути через штучний інтелект

Близько 300 млн працівників можуть втратити роботу через генеративний ШІ, що може їх замінити

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Деякі професії можуть зникнути через вплив штучного інтелекту

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Штучний інтелект давно довів, що виконує деяку роботу не гірше людей. Особливо це стосується генерації, коли потрібно створити текст або зображення на основі технічного завдання. Не виключено, що ChatGPT і його аналоги зможуть замінити живих співробітників.

Про це пишуть аналітики порталу Business Insider.

Чат-бот ChatGPT за кілька місяців викликав справжню бурю серед світової спільноти, довівши, що непогано може впоратися з написанням текстів (прозових і віршованих), створенням графічних зображень та навіть конструюванням комп'ютерних кодів. Тож подальше впровадження штучного інтелекту в роботу здатне модернізувати ринок праці в традиційному розумінні.

Фахівці зауважують, що людство може зіткнутися зі зникненням деяких важливих професій. Звісно, мова не про відсутність потреби в них. Професію як явище визначає той факт, що існують люди, які нею займаються. Але нейромережа, яка, до всього, еволюціонує та вчиться, перейматиме на себе завдання. Тож потреба в живих працівниках відпаде, адже штучному інтелекту платити не потрібно.

Передбачається, що під загрозою зникнення 10 професій, побудованих на створенні, аналізі, компіляції, обробці інформації. Йдеться про:

  • роботу в ЗМІ (журналісти, редактори, СЕО);
  • технічні спеціальності (програмісти, кодери, аналітики даних, інженери-програмісти);
  • маркетологів;
  • роботу галузі юриспруденції (помічники юристів, параюристи);
  • фінансові вакансії (консультанти та аналітики);
  • трейдерів;
  • викладачів;
  • бухгалтерів;
  • графічних дизайнерів;
  • спеціалістів служби підтримки.

Нещодавні дослідження Goldman Sachs прогнозують, що генеративний ШІ може замінити до 300 мільйонів фахівців у світі. Зрозуміло, це спричинить серйозний збій на ринку праці та в економках країн. Але експерти більш оптимістично налаштовані: на їхню думку, якщо використовувати нейромережу як помічника, а не повноцінний замінник людини, можна значно підвищити рівень роботи та уникати помилок, пришвидшити процеси виконання і збільшити обсяги.

Винагорода за знайдені помилки

Кампанія OpenAI запустила програму для пошуку помилок у чат-боті ChatGPT, аби покращити інструмент. Учасники OpenAI Bug Bounty зможуть тестувати функціональність системи і за знайдені помилки отримуватимуть кошти.

Розмір винагороди буде залежати від серйозності та важливості помилки. Мінімальна сума – 200 доларів, максимальна – 20 000 доларів. Таким чином компанія хоче мотивувати людей навчатися більшої взаємодії з ChatGPT, водночас дістаючи інформацію про збої та неточності.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ChatGPT розповів про квартиру, на якій ви точно зможете заробити. Також ми повідомляли, що ChatGPT назвав професію, на яку буде шалений попит найближчим часом.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.