Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Гендерний розрив в оплаті праці: скільки заробляють жінки та чоловіки на фрилансі

Результати дослідження показали, що розрив в оплаті праці у жінок та чоловіків-фрилансерів менший, ніж у звичайних працівників

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Який гендерний розрив в оплаті праці на фрилансі та у звичайних працівників

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Якщо порівняти розрив в оплаті праці жінок та чоловіків на фрилансі та звичайних працівників, можна побачити, що він суттєво відрізняється.

Про це свідчать дані дослідження Payoneer.

Як відрізняється заробіток жінок та чоловіків

За результатами опитування 2 000 фрилансерів з різних країн, виходить, що гендерний розрив в оплаті праці у фрилансерів на 19% менший, ніж у звичайних працівників.

Наприклад, у Центральній та Східній Європі середня погодинна ставка фрилансера становить 23 долари на годину (849,75 грн). Тобто, на 1 долар (36,95 грн), зароблений чоловіком, жінка отримує 92 центи (33,97 грн). Щодо звичайних працівників, то на 1 долар (36,95 грн), що заробляє чоловік, жінці виплачують 77 центів (28,42 грн).

Попит на послуги фрилансерів

Майже 46% фрилансерів спостерігають збільшення попиту на свою роботу, а 55% – збільшили для себе обсяг роботи, щоб більше заробляти. Найбільше зріс попит у сферах програмування, маркетингу, проєктного менеджменту та вебдизайну.

"Глобальний ринок фрилансу продовжує активно розвиватись, і українці — важливі його учасники. Після початку війни, коли чимало українських спеціалістів втратили роботу, фриланс став для багатьох з них рятівним колом", – каже генеральна директорка Payoneer в Україні Любов Даниліна.

Наразі компанії, які наймають фрилансерів, запроваджують справедливу оплату праці як для чоловіків, так й для жінок. Таким чином вони хочуть ще більше вирівняти умови та зменшити гендерний розрив в оплаті.

Зміни в дистанційній роботі в Польщі

У квітні віддалену роботу в Польщі кваліфікують у "Кодексі праці" як альтернативний спосіб виконання посадових обов'язків. Тобто, працівник зможе працювати віддалено, лише уклавши відповідний договір із роботодавцем, а не за усною домовленістю.

Всі умови такої роботи мають бути чітко регламентовані у таких документах:

  • угода між роботодавцем та профспілкою;
  • положення, викладені роботодавцем та погоджені з представниками працівників;
  • наказ про віддалену роботу працівника або договір із працівником;
  • заява працівника.

Раніше ми розповідали, що заважатиме українцям у 2023 році мати стабільну роботу. Також ми писали, як штучний інтелект може вплинути на ринок праці.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.