Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Роботу втратять 300 млн осіб? Як штучний інтелект може вплинути на ринок праці

Близько 25% всієї роботи, яку виконують працівники у Європі та США, може незабаром замінити штучний інтелект

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Чи вдасться нейромережі змінити світовий ринок праці

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Нейронна мережа здатна створювати контент, який майже неможливо відрізнити від результатів людини. Технологічний прорив у галузі штучного інтелекту здатен спровокувати значну автоматизацію роботи та позбавити співробітників частини навантаження.

Про це йдеться у дослідженні Goldman Sachs, повідомляє видання Financial Times.

В Україні нещодавно запрацював чат-бот ChatGPT, який за короткий час довів – використання його можливостей в деяких сферах значно покращує кінцевий результат роботи та полегшує виконання. З’явилися навіть спеціальні вакансії на ринку праці, де шукають кандидатів зі знанням ChatGPT та обіцяють платити вищі зарплати.

Як стверджують аналітики Goldman Sachs, якщо впродовж 10 років активно користуватися нейромережею, це спровокує бум продуктивності та збільшить світовий ВВП на 7%. Звісно, в будь-якому позитиві є зворотній бік: дослідження прогнозують автоматизацію роботи близько 300 мільйонів людей, тобто існує ризик стати непотрібним в якості повноцінної ланки на ринку праці.

Втім, якщо не вдаватися у негатив, можна віднайти переваги впливу штучного інтелекту. Зокрема компанія OpenAI (розробник ChatGPT), проаналізувавши генеративні можливості свого інструменту, визначила, що 80% живої робочої сили Америки зможуть перекласти як мінімум 10% своїх посадових завдань на ШІ.

Чим це корисно? Люди отримають більше вільного часу, робоче навантаження скоротиться (в деяких професіях – чи не наполовину), тож залишок годин вони зможуть витратити на більш продуктивну діяльність.

Кого може замінити нейромережа

Оскільки автоматизація доступна в професіях, де завдання виконуються на основі початкових даних, то штучний інтелект як інструмент генерації контенту може стати в нагоді в двох третинах робочих місць Європи та Сполучених Штатів Америки. Експерти підрахували: 63% від загальної кількості працівників у США будуть підлаштовуватися під автоматизацію.

Найбільше зміни торкнуться адміністративного персоналу, тобто керівників, начальників служб і відділів підприємств, їхніх заступників, а також людей з творчих професій, інженерів, майстрів тощо. Зазначається, що в Америці є 7% співробітників, які половину обов’язків можуть перекласти на штучний інтелект.

Потенціал застосування дійсно великий, тож не дивно, що технології нейронної мережі розглядають як інструмент відновлення та активізації зростання продуктивності в багатьох державах. Хоча чимало залежить від інвестиційних темпів, покладених на плечі корпорацій та приватних осіб. Схожа ситуація склалася в 1990-роках, коли вкладення фінансів у програмне забезпечення призвело до виникнення та розповсюдження Всесвітньої павутини.

Раніше сайт Pro Гроші писав про лайфхаки, які допомагають швидко навчатися на новій роботі. Також ми повідомляли, які професії зникнуть вже найближчим часом.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.