Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ринок праці у 2023 році – що заважитиме українцям мати стабільну роботу

Хоча український бізнес й підлаштувався до складних умов через війну, схоже, що змін уникнути не вдасться

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українські роботодавці озвучили плани на 2023 рік

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українські роботодавці не планують кардинально змінювати кількість працівників у своїх офісах. Водночас на ринку праці збільшується кількість компаній, які планують звільняти робітників.

Про це свідчать результати щомісячного опитування Нацбанку України.

Про що свідчать дані опитування

Зазначається, що український бізнес підлаштувався до складних умов широкомасштабної війни та продовжив поліпшувати очікування щодо своєї економічної діяльності. Втім, опитування НБУ засвідчили наступне:

  • 80% опитаних компаній не планують збільшувати або зменшувати кількість працівників;
  • 13% повідомили про плани провести скорочення штату;
  • 7% – розширити його.

"Оцінки щодо зайнятості залишаються стриманими. Підприємства всіх секторів, залучених до опитування, поки не очікують на збільшення загальної чисельності своїх працівників. Найменш песимістичні оцінки в підприємств торгівлі", – підсумували опитування в НБУ.

Яка професія стане надпопулярною найближчим часом

Чатбот GPT розповів редакції Pro Гроші, що найближчим часом попит зростатиме на розробників програмного забезпечення. Адже сучасний світ неможливо уявити без комп'ютерних технологій, тому зараз спостерігається високий попит на IT-фахівців, які можуть створювати та підтримувати програмне забезпечення. Не зменшиться попит на таких фахівців й найближчим часом.

"Розробники ПЗ мають гарні перспективи для кар'єрного зростання, високий рівень заробітної плати та можливості для віддаленої роботи. Однак, для досягнення успіху в цій галузі необхідно постійно підвищувати свої навички та бути в курсі останніх технологічних тенденцій", – йдеться у відповіді нейромережі.

Що відбуватиметься на ринку праці у 2023 році

На думку фахівців, цього року багато людей змушені будуть погоджуватися на низькокваліфіковану роботу, часто з дуже низькою оплатою праці, іноді з недостатньою кількістю годин.

Якщо ж зважити ще й на те, що ціни зростають швидше ніж номінальні трудові доходи, криза вартості життя ризикує призвести до бідності більшої кількості людей.

Крім того, Міжнародна організація праці попереджає, що якщо війна в Україні затягнеться, то всі негативні явища у світовій економіці можуть ще більше посилитися, і в усьому світі спостерігатиметься зниження рівня життя на більш тривалий період.

Раніше ми розповідали, які професії можуть стати не потрібними через стрімкий розвиток штучного інтелекту. Також ми писали, про лайфхаки, які допомагають швидко навчатися на новій роботі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.