Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Держслужбовців чекає велика реформа: як може змінитися система оплати праці

Зміни в оплаті праці державних службовців хочуть запровадити вже 2024 року, оскільки депутати прийняли законопроєкт за основу

Фото: УНІАН

Державних службовців чекають зміни у системі оплати праці

Фото: УНІАН

Наприкінці 2022 року Уряд подав законопроєкт №8222, який передбачає велику реформу системи оплати праці держслужбовців. Парламент у липні встиг прийняти документ за основу, тож не виключено, що вже з січня 2024 року зміни наберуть чинності. Вони стосуються премій, надбавок, мінімальних окладів тощо.

Експерт з інвестицій та фінансових ринків Андрій Богатирьов розповів, що конкретно змінить новий закон.

У пояснювальній записці ініціатор реформи, прем’єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що "нова система посилить роль посадового окладу та допоможе усунути зловживання під час нарахування додаткових виплат і премій". Пояснюючи необхідність змін, автори приводять аргументи стосовно корупції у структурних органах, несправедливого розподілу видатків тощо.

Реформа передбачає такі нововведення для працівників державного сектору:

  • класифікація посад відповідно спеціального каталогу;
  • оплата праці на основі класифікації з єдиним підходом для всіх службовців;
  • врахування об’єктивних факторів при розрахунку зарплати – кваліфікації, досвіду, складності посадових обов’язків, ефективності виконання завдань та ін.;
  • прозорість і прогнозованість заробітної плати;
  • розподіл зарплати на сталу та варіативну складові;
  • розмір премії за місяць – не більше 30% від посадового окладу, за квартал – до 90%;
  • надбавка за вислугу років – 2% посадового окладу за кожний календарний рік, але не більше 30%;
  • мінімальний розмір зарплати держпрацівника – два прожиткові мінімуми для працездатних осіб.

"Це, звісно, формалізм. Я не можу уявити компетентну людину на відповідальній посаді, яка отримує такий дохід навіть приблизно", – зауважив експерт.

Іншими словами, після ухвалення законопроєкту планується збалансувати систему оплати праці та нівелювати всі нерівності, які існують в галузі державного управління. Корупція та "договірняки" залишаться у минулому, на заміну прийдуть обґрунтування розміру зарплати, справедливий підхід на всіх рівнях, привабливість роботи для молоді.

Кому можуть дозволити працювати дистанційно

Раніше ми розповідали, що у Верховній Раді зареєстрували ініціативу щодо внесення змін у Кодекс законів про працю. Вони передбачають доповнення Кодексу причиною, яка дозволяє працівнику офіційно перейти на дистанційну роботу. Виконувати свої посадові обов’язки з дому зможуть батьки, чиї діти до 14 років навчаються онлайн.

"Законопроєкт спрямований на створення сприятливих умов роботи для батьків, чиї діти навчаються дистанційно у закладах загальної середньої освіти", – йдеться у пояснювальній записці.

Водночас співробітник отримуватиме стабільну заробітну плату, розмір якої не відрізнятиметься від попереднього. Автори документи впевнені, що нововведення допоможе українцям з дітьми простіше поєднувати роботу і виховання, не вдаючись до послуг нянь чи підмоги родичів/друзів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні хочуть підвищити зарплату деяким медичним працівникам. Також ми повідомляли про тисячі гривень штрафу та інші покарання, і розповідали, за що можна "попасти" на роботі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.