Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зарплати стануть прозорими і справедливими – які зміни готують для українців

З наступного року в Україні хочуть запровадити реформу системи оплати праці державних службовців

Фото: НБУ/Flickr

В Україні хочуть змінити підхід до зарплат чиновників

Фото: НБУ/Flickr

23 жовтня відбулося позачергове засідання Кабінету Міністрів, на якому представники уряду затвердили постанову "Про підготовку до запровадження умов оплати праці державних службовців на основі класифікації посад у 2024 році". Цей документ є частиною підготовки до реформи системи виплат зарплат і премій працівникам держсектору.

Деталі опублікували на Урядовому порталі.

З 1 січня 2024 року в Україні планують змінити підхід до оплати праці співробітників державних установ та організацій. Відповідно до схваленого акту, розробленого Національним агентством України з питань державної служби, встановлення зарплат і премій чиновникам переглянуть.

Посади держслужбовців будуть визначати на підставі класифікації у затвердженому каталозі. Так само окремо існуватимуть критерії, згідно з якими на конкретну типову посаду можна призначити претендента. Документ пропонує алгоритм проведення класифікації, а також зобов’язує державні органи здійснити процедуру впродовж одного місяця.

"Класифікація посад дозволить запровадити систему визначення вартості – грейдінг. Це дасть змогу враховувати навантаження, складність та відповідальність роботи при встановленні зарплат та запровадити єдині підходи на державній службі", – йдеться у повідомленні Кабміну.

Іншими словами, в Україні проведуть реформу у всій системі державного управління, що забезпечить однакову фінансову вигоду працівникам, які виконують рівнозначні посадові обов’язки.

В уряді впевнені, що класифікація дасть змогу нарешті домогтися прозорості у структурі призначення розміру заробітної плати. Кожен службовець при влаштуванні на роботу буде точно знати, на яку стабільну та прогнозовану суму розраховувати.

Хто може отримувати вдвічі більшу зарплату

Раніше ми розповідали, що деяким українцям будуть виплачувати у півтора чи два рази більшу заробітну плату, але за однієї умови. Йдеться про заохочення таких працівників:

  • державних органів;
  • освітньої галузі;
  • медичного сектору.

Їм платитимуть підвищені суми за роботу на деокупованих територіях. Як зауважила віцепрем'єр-міністерка України Ірина Верещук, на звільнених від росіян територіях необхідно багато держслужбовців, медиків і педагогів, аби повернути функціонування населених пунктів до звичного ритму.

Більше того, чудова практика існує в Міністерстві охорони здоров’я. Всіх охочих працювати на деокупованих територіях приєднують до кадрового резерву та відправляють терміном на 2-4 тижні з ротацією. І всім людям, які добровільно зголосяться поповнити резерв, підвищать заробітні плати у півтора чи два рази, залежно від місця перебування. Плюс на ДОТ співробітники матимуть житло.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що деяких бюджетників чекає сюрприз і розповідав, кому невдовзі значно підвищать зарплату. Також ми повідомляли, що в уряді оприлюднили список популярних вакансій і приголомшили зарплатами.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.