Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні хочуть підвищити зарплату деяким медичним працівникам: хто отримуватиме більше

Медичні працівники мають отримувати гідну заробітну плату, адже функціонування закладів охорони здоров'я залежить від їхнього професіоналізму

Фото: Pexels

Середній оклад деяких медпрацівників може зрости на понад 19%

Фото: Pexels

В Україні планують підвищити заробітну плату певній категорії медичних працівників. Йдеться про керівників лікарень, їх середній оклад може зрости на 19,9%.

Про це йдеться у проєкті Постанови Кабміну, який було розміщено на сайті Федерації профспілок України (ФПУ).

Після підвищення середнього окладу керівникам медичних закладів їх зарплата зросте на 5 514 гривень, тобто розмір виплат становитиме 33 188 гривень. Таке рішення обґрунтоване тим, що в умовах воєнного стану забезпечення належного функціонування закладу охорони здоров'я залежить здебільшого від роботи саме керівників, від їхнього професіоналізму.

Таким чином середній розмір посадового окладу керівника закладу охорони здоров'я має бути встановлений на рівні, який перевищуватиме розмір середньої заробітної плати лікарів цього закладу, але не більш ніж на 60%.

Яку зарплату отримують лікарі

Загалом мінімальна заробітна плата середнього медичного персоналу в Україні становить 13 500 гривень. Понад 20 000 гривень отримують українці, які займають лікарські посади в закладах охорони здоров'я, фармацевти в таких закладах та професіонали в цій галузі.

Оскільки в Україні триває воєнний стан, то у зонах ведення активних бойових дій медики, які надають екстрену допомогу пораненим на фронті, отримують зарплату від 28 000 гривень. Від 18 000 гривень платять медсестрам та медбратам, які їм допомагають.

Бойові лікарі на прифронтових територіях отримують дещо нижчі зарплати. Там оклад для лікарів становить 23 000 гривень, а для медсестер та медбратів – 15 000 гривень.

Що буде з мінімальною зарплатою в Україні у 2024 році

Згідно із затвердженим держбюджетом на 2024 рік, в Україні зросте мінімальна заробітна плата. Проте відбуватиметься таке підвищення у два етапи:

  • з 1 січня мінімальна зарплата зросте до 7100 гривень;
  • з 1 квітня – до 8 000 гривень.

Зміни також торкнуться й розміру мінімальної зарплати у погодинному розмірі. Таким чином з 1 січня 2024 року вона становитиме 42,6 гривні за годину, а з 1 квітня – 48 гривень.

Раніше ми розповідали, як змінилася середня зарплата в різних областях України. Також ми писали, хто з українців у листопаді може залишитися без зарплат.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.