Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Адаптуйся або звільнись: яких робітників цінуватимуть найбільше у найближчі 10 років

Розповідаємо, до яких змін на ринку праці варто підготуватися кожному українцю, щоби не залишитися без роботи

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як бути успішним на ринку праці

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Сучасні технології вже зараз знищують деякі професії та створюють нові. Тож для того, щоби бути успішним на сучасному ринку праці, потрібно мати певні навички.

Про те, які навички цінуватимуть на ринку праці у найближчі десять років розповіли на платформі "Дія. Безбар’єрність".

Критичне мислення

Набути це вміння можна, якщо часто цікавитися профільною літературою, проявляти допитливість та правильно простежувати причинно-наслідкові зв’язки.

Гнучкість

Світ змінюється під впливом нових технологій, тому кожному з нас варто не тільки їх опанувати, а й вміло адаптувати їх під свою справу. Якщо вдасться, тоді залишите своїх конкурентів далеко позаду.

Креативність

Різноманітною інформацією та інструментами для покращення бізнесу сьогодні можуть користуватися практично усі. Але саме вміння креативно їх застосувати зробить вас бажаним працівником будь-якої компанії.

Технологічність

Цьому вмінню особливо варто навчитися офісним працівникам. Річ у тому, що роботодавці дедалі частіше очікують, що, окрім своєї прямої сфери відповідальності, співробітник володітиме додатковим ПЗ (Photoshop, Figma, WordPress тощо).

Навички віддаленої роботи

Компанії все частіше пропонують роботу позаштатним працівникам або ж користуються послугами аутсорс-партнерів і фрилансерів. Найчастіше ці працівники надають цифрові послуги, як-от:

  • графічний дизайн;
  • програмування;
  • копірайтинг;
  • веброзробка.

Хто точно не залишиться без роботи у 2024 році

Основні галузі, які активно шукатимуть працівників цього року, будуть робочі спеціальності, медицина та фармацевтика. Попит на фахівців залишатиметься стабільно високим, оскільки це саме ті сфери, де вже зараз важко знайти кваліфікованих співробітників. Здебільшого, це пов'язано з масовою мобілізацією громадян на захист держави, а також зі значними міграційними процесами.

Реформа ринку праці

Україна планує відмовитися від "архаїчних та шкідливих норм", які заважають розвиватися ринку праці, а українцям — знаходити роботу. Проблема полягає у тому, що наша країна досі користується складеним ще у 1971 році Трудовим кодексом.

Як пояснила міністерка економіки Юлія Свириденко, держава планує провести масштабну реформу, після якої легальними стануть різні форми зайнятості, а саме:

  • дистанційна робота;
  • надомна праця;
  • робота з нефіксованим робочим часом.

"Наша мета — створити умови, аби ті, хто хоче працювати, могли це робити без перешкод", — пояснила вона.

Також відомо, що вже у 2024 році зміняться підходи до держзамовлення.

Раніше ми розповідали, що зміниться на ринку праці у 2024 році. Також ми писали, які професії будуть надзвичайно затребуваними після війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.