Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Для них завжди буде робота: яких фахівців бракуватиме у 2024 році

2024 рік обіцяє бути випробуванням для українського ринку праці, вимагаючи від роботодавців та фахівців ефективних та гнучких стратегій для вирішення актуальних завдань

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні очікується дефіцит кадрів

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Україна готується до зустрічі 2024 року з рядом викликів, серед яких особливе місце займає проблема дефіциту кадрів у різних сегментах ринку праці. Ця тенденція може негативно позначитися на економіці країни, а тому роботодавцям доведеться вживати комплексу заходів для подолання викликів та забезпечення стабільності.

Про це свідчать дані порталу з пошуку роботи Work.ua.

Однією з основних галузей, які відчують найбільший вплив, є робочі спеціальності, медицина та фармацевтика. Очікується, що попит на фахівців у цих галузях залишитися високим і у 2024 році, адже це саме ті сфери, де вже зараз важко знайти кваліфікованих співробітників. Здебільшого, це пов'язано з масовою мобілізацією громадян на захист держави, а також зі значними міграційними процесами, спричиненими зовнішньою агресією та внутрішньою нестабільністю.

Дані дослідження, проведеного кадровим порталом, свідчать про те, що найбільше страждають такі категорії фахівців, як лікарі та працівники робочих спеціальностей. На сьогодні найменшу кількість відгуків від претендентів отримують вакансії на посаду:

  • гастроентеролога;
  • лікаря УЗД;
  • педіатра;
  • зубного техніка;
  • бляхара;
  • ендокринолога;
  • пілорамника;
  • ендоскопіст;
  • сімейного лікара;
  • гірника;
  • тонувальника.

З іншого боку, в регіонах вже зафіксовані різниці у рівні конкуренції між претендентами на роботу. Наприклад, Київ, Харків та Вінниця залишаються лідерами з високою конкуренцією, тоді як Закарпаття, Чернівці та Херсон демонструють меншу конкуренцію.

Зокрема, експерти відзначають, що прифронтові регіони також відчувають труднощі у наймі працівників через війну. За даними опитувань, більшість працівників ще не визначилися, чи змінюватимуть професію, чи місце роботи у 2024 році. Однак, зауважено, що 55% роботодавців планують збільшити кількість працівників, що свідчить про потребу в ефективних стратегіях збереження та привертання талановитих кадрів.

Що відбувається на ринку праці взимку

В другій половині 2023 року експерти відзначають збільшення вакансій. Експертка Валентина Бардадим вказує, що сезонні фактори суттєво впливають на попит працівників, особливо в Києві, Київській, Одеській, Львівській та Дніпровській областях.

Найвисокооплачуваніші посади поза ІТ включають медіабаєра, водія-міжнародника, візового менеджера, зубного лікаря, рихтувальника та рієлтора. За словами експертки, осінь і зима приводять до зростання активності в українському бізнесі, що виражається в збільшенні кількості розміщених вакансій. Наприкінці 2023 року опубліковано близько 105 тисяч вакансій, що свідчить про позитивний тренд відкриття нових можливостей для працевлаштування.

Раніше ми повідомляли, які неочікувані тренди на ринку праці з'являться у 2024 році. Також пропонуємо дізнатися, скільки платять українцям за роботу у свята.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.