Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Майбутнє ринку праці: які неочікувані тренди з'являться у 2024 році

Пропонуємо дізнатися, до яких змін на українському ринку праці варто готуватися вже зараз

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Опитування показало, які трансформації відбудуться на ринку праці у 2024 році

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Протягом 2023 року ринок праці пройшов численні перетворення. Цей тренд буде продовжуватися й у наступному році, при цьому в Україні передбачаються позитивні трансформації.

Онлайн-портал з пошуку роботи Work.ua надав прогноз стану ринку праці у 2024 році. Для цього було проведено опитування серед 1 500 шукачів та понад 1 000 роботодавців.

Зміст
1.Дефіцит кадрів
2.Як зміниться заробітна плата
3.Які винагороди чекають українців у 2024 році
4.Військовий рекрутинг
5.Адаптація до потреб ветеранів
6.Без знання англійської мови буде важко знайти роботу
7.Повернення до офісів

Дефіцит кадрів


Після 24 лютого 2022 року кількість пропозицій роботи на ринку праці скоротилася більше, ніж в 10 разів, а конкуренція серед шукачів на одну вакансію зросла на понад 7 разів. Але зараз конкуренція наближається до звичайних показників і продовжує зменшуватися.

Серед роботодавців провели опитування, в якому запитали, чи планують вони розширювати штат у 2024 році. Результат був таким:

  • 41% не планують суттєвих змін;
  • 55% планують збільшити кількість співробітників;
  • 4% хочуть скоротити штат.

Результат опитування серед роботодавців
Результат опитування серед роботодавців
Фото: Work.ua

Щодо карʼєрних планів шукачів, більшість поки не визначилися щодо змін у професії чи місці роботи. Однак, 31% планують опанувати нову професію, а 13% змінити поточне місце роботи.

Як зміниться заробітна плата


У 2023 році роботодавці використовували підвищення заробітної плати як інструмент для подолання дефіциту кадрів. Середня зарплата зросла на 23%, з 15 000 грн у січні до 18 500 грн у листопаді за даними Work.ua.

Найбільший приріст зарплати в абсолютних цифрах відзначається у Net-програмістів, медіапродюсерів та автослюсарів.

За даними опитування роботодавців, 46% поки не планують змінювати розмір зарплат у 2024 році. З усім тим, 30% розглядають можливість підвищення оплати праці до 10%, а лише 1% передбачає скорочення зарплат.

Опитування показало, чи планують українцям переглядати розмір зарплати
Опитування показало, чи планують українцям переглядати розмір зарплати
Фото: Work.ua

Які винагороди чекають українців у 2024 році


У планах на 2024 рік роботодавці розглядають різноманітні бенефіти для працівників. Зокрема, англійська мова, безплатні обіди, премії, безплатне проживання, йога, корпоративні заходи, компенсація проїзду, навчання домедичної допомоги, відпочинок за кордоном, корпоративний коуч, екскурсії та знижки. Частина компаній не пропонує додаткових бонусів.

Які винагороди чекають працівників у 2024 році
Які винагороди чекають працівників у 2024 році
Фото: Work.ua

Щодо майбутнього, лише 4% компаній передбачають скорочення бонусів, тоді як 24% планують розширення переліку бенефітів, що вказує на оптимізм багатьох роботодавців.

Військовий рекрутинг


Війна в Україні змушує переосмислити підхід до залучення людей до військової служби. Багато військових підрозділів включають цивільні професії, такі як:

  • екскаваторники;
  • водії;
  • медичний персонал;
  • психологи.

Модель військового рекрутингу стає більше схожою на цивільний, де особа має можливість обирати, де і ким служити. Цей підхід приводить до позитивних результатів, як підтверджує досвід деяких підрозділів, що використовують рекрутинг для набору фахівців.

Адаптація до потреб ветеранів


Вже спостерігаються певні позитивні зміни у цьому напрямку. Наприклад, у 2023 році кількість вакансій для ветеранів зросла на 133%. Запровадження програм адаптації для ветеранів стало важливою частиною HR-стратегії великих компаній на 2024 рік.

Без знання англійської мови буде важко знайти роботу


Президент Володимир Зеленський вніс законопроєкт до Верховної Ради, що надає англійській статусу міжнародної мови. Проєкт прийнято за основу і готується до другого читання. Якщо його ухвалять, деякі посади можна буде обіймати лише з підтвердженням рівня володіння англійською. Це стосуватиметься державних службовців, прокурорів, військовослужбовців офіцерського складу та інших.

Аналіз вакансій на Work.ua вказує, що найбільше вимог до знання англійської представлено в категоріях "IT, комп'ютери, інтернет", "Освіта, наука", "Маркетинг, реклама, PR", "Юриспруденція" та "ЗМІ, видавництво, поліграфія".

Повернення до офісів


Роботодавців запитали, чи планують вони повертати до офісу працівників, які працювали дистанційно. Результат опитування показав:

  • 44% опитаних не мають віддалених працівників у штаті;
  • 18% не визначилися з планами на 2024 рік;
  • 17% вже скасували практику віддаленої роботи;
  • 12% дозволяють працівникам обирати місце роботи;
  • 9% впроваджують гібридну зайнятість у 2024 році.

Українці виявляють малу зацікавленість у праці в офісах, що підтверджується високою конкуренцією за віддалену роботу на Work.ua. Роботодавці, що пропонують дистанційну роботу, отримують у 5 разів більше відгуків від шукачів, ніж ті, що не надають таку можливість. Можливість працювати віддалено є суттєвою перевагою для шукачів, як підтверджує опитування Work.ua, де лише 8% респондентів вибрали б роботу в офісі.

Раніше ми повідомляли, скільки платять українцям за роботу у свята. Також ми писали, як звільнитися з підприємства, яке перебуває на ТОТ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.